пʼятницю, 21 червня 2019 р.


Україна в огні.

Війна очима письменника і художника.


22 червня - День всенародної  скорботи і пам’яті жертв Другої світової війни. Ми повинні пам’ятати. Ми сумуємо. Ми передаємо з покоління в покоління: ніхто не забутий. Ніщо не забуте! Це дата в наших серцях. Але час плине. І  з року в рік все менше  остається живих учасників та свідків тих  жахливих подій. Тільки сторінки книг, кадри кінохроніки, художні полотна, фотографії завжди будуть свідчити і нагадувати нам про найжорстокішу війну в історії людства.


Книжково-ілюстративна виставка – свідчення «Україна в огні»  - тема Другої світової війни в творчості українських митців О.Довженка та Г. Малакова - живих свідків   подій тих часів.




Олександр Довженко з перших днів війни був на фронті спецкором газети «Красная армия». Перші його публікації з’явилися вже 23-24 червня 1941 року. Статті «Я бачу перемогу», «Батьківщина наказує», «Нічим нас не візьмеш» були  сповнені гніву про загарбників та впевненості у перемоги над ворогом.
Улітку 1942 року митець розпочав написання кіноповісті «Україна в огні». 


У 1943 році письменник взяв участь у наступі – визволенні України. На передовій фронту продовжує занотовувати свої враження. Він висловлює  свій біль за народ, великі  людські втрати, возвеличує подвиг народу, гнів до фашизму. Улітку 1944 року Довженко почав новий твір «Повісті полум’яних літ» - це враження років війни. Письменник створив два документальних фільми: «Битва за нашу Радянську Україну» та «Перемога на Правобережній Україні», де він правдиво і чесно зобразив страждання народу, якою дорогою ціною дісталась перемога над фашизмом. Довженко мав надзвичайний дар правдивості. Він не міг писати неправду. Тому його твори, кіноповісті  і сьогодні є правдивим зображенням дійсності подій Другої світової війни.




Юність художника Георгія Малакова  припала на роки війни. Щодня він бачив повітряні бої в небі над Києвом, 19 вересня бачив як німці ввійшли в місто. Окупація пройшла перед очима  13 річного хлопця: колони полонених та мирних людей що йшли у Бабин Яр, вибухи, людське горе, голодування, страх. Бачене, пережите назавжди закарбувалось у його  пам’яті  і стало темою творчості художника. Ще під час війни  він малює з натури потрощену військову техніку, руїни Хрещатика, Лаври, зарисовки життя окупованого Києва. 
Тема  «війна і діти» набуде у творчості Малакова свого філософського звучання.
  У 1954-55 роках художник створює автобіографічний альбом спогадів.  Тема війни у творчості Малакова займає особливе місце все життя. Вона зворушує у пам’яті митця незабутні спогади.



 У 1960 році він починає  грандіозною за задумом серією «Київ 1941-1945» зі ста аркушів. Зроблено було тільки 24. Правдивість, переконливість цих унікальних робіт безцінна. В них особисті дитячі враження, переживання, досвіт. Художник відтворив багато цікавих, історично правдивих епізодів війни: окупації, оборони та визволення  Києва. Також художник створює серію ліногравюр «Київ у грізний час», «Серпневі дні і ночі», «Ворог у місті», «6 листопада 1943» - про незабутній день визволення Києва.
Роботи художника дуже емоційні, правдиві, відчувається душевна схвильованість автора, точність деталей зробили їх своєрідною мистецькою пам’яткою про Київ часів Другою світової війни. Феноменальна пам'ять художника зберегла для нащадків те, що ніколи не  зможуть зробити  митці наступних поколінь…

Немає коментарів:

Дописати коментар