понеділок, 24 червня 2019 р.


Пилип Орлик. Провісник української державності.

Пилип Орлик, один із борців за вільну Україну, наступник Івана Мазепи і його сподвижник – військовий і політичний діяч, дипломат, гетьман у вигнанні. Гетьману Пилипу Орлику довелося взяти на себе весь тягар проблем, пов’язаним з гетьманством. У роки еміграції П. Орлик не втрачав оптимізму, працював енергійно, наполегливо і невтомно, до самопожертви у боротьбі за волю України. Високоосвічений, з тонким політичним розумом, знавець багатьох мов, наділений літературним хистом, гуманіст, Пилип Орлик вирізнявся високою шляхетністю, мав уразливу душу й чутливе серце. Його діяльність стала важливою сторінкою державної та військової історії України. 


Найбільш відомим актом державної і політичної діяльності Пилипа Орлика став «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу малоросійського  між Ясновельможним  гетьманом  Пилипом Орликом  та між Генеральною старшиною, полковниками, названим Військом  Запорозьким, що скріплені урочистою присягою». Сучасна назва «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Цей акт ще увійшов в історію під назвою «Конституція Пилипа Орлика», або «Бендерівська конституція».  Французькі просвітителі ще навіть не наважувалися на розробку тих громадянських ідей, що були закладені в ній. Уперше в Європі було вироблено реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення, модель, що базувалася на демократичних засадах суспільного життя.



Використана література:
Чухліб Т. Пилип Орлик. – К., 2008- 64 с.;
Коляда І.А. Пилип Орлик. – Харків: Фоліо, 2015. – 121с.;
Кресіна І.О., Кресін О.В.Гетьман Пилип Орлик і його Конституція. – К.:ПБП., 1993 – 1993. -80с.;
Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика.1710рік. – К.:Веселка, 1994.-77с;
Чухліб Т. Гетьмани України-Русі. – Донецьк, 2012.-304с.;
Павленко С.О. Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники.-К.,2004.-602с.;
Таїрова-Яковлева, Тетяна. Повсякдення, дозвілля і традиції козацької еліти Гетьманщини. –К.: «КЛІО», 2018. -2018. -184с.;
Гуржій О.І, Чухліб Т.В. Гетьманська Україна. – К.,1999.-303с.;
Військо України – 2016 , №6 –с 52;
  Литовченко Т. І. Орлі, син Орлика. – Харків:Фоліо, 2010. -282с.

Немає коментарів:

Дописати коментар