пʼятницю, 28 лютого 2020 р.


Творчі челенджі Олени Рижко


Зустріч школярів СШ №64 з письменницею та експерткою з підліткового читання Оленою Рижко відбулась в бібліотеці в рамках творчого проекту “Літературна територія України”.
Олена Рижко пише і прозові твори і поезію, вона літературознавець, членкиня НСПУ, кандидатка філологічних наук, доцентка, докторка наук із соціальних комунікацій. Письменниця зізналась, що любить робити те, що не робила раніше, любить досліджувати нове, не стандартний драйвовий обмін... Вважає, що писати можна лише про те, що знаєш сама. «Ось і доводиться постійно студіювати, вивчати обрану тему і цільову аудиторію. 



Тема моїх творів - це людські взаємини, близькість у добу технологій». «Ми з вами,- каже Олена Рижко, є комп'ютерно-модифікованими організмами. Наше життя вже не є можливим поза мережами, поза помічниками-гаджетами. “Прощавай антропогенність!” - як кажуть. Але від нас залежить як ми будемо цим користуватися, і як відповідально будемо їх використовувати. 


Мій метод написання книг — науковий - дослідницький. Багато читаю про сучасне покоління Z, дивлюсь YouTube, молодіжні форуми, блоги, читаю роботи з дитячої психології, розмовляю з учителями, спілкуюсь з підлітками, підглядаю за ними на вулиці, біля школи, підслуховувала, створила словник реального молодіжного сленгу, перевтілювалась у своїх героїв аби відчути їх переживання... 
Тому книги, які я зараз пишу, написані для підлітків і про підлітків їхньою мовою. В них немає зверхності дорослого, немає імперативності й дидактики. Є моделі поведінки, є історія, яка показує, куди тебе можуть привести твої бажання і рішення. В моїх книгах багато реальних історій моїх знайомих. Тому ці вигадані персонажі проживають реальні історії. Я хочу, каже письменниця, навчити підлітків  не боятися бачити в дорослих союзників і друзів. Навчити їх просити допомоги у старших, коли це потрібно, а не закриватися в собі. Я намагаюсь бути правдивою в почуттях і правдоподібною в своїх творах. Поважаю свого читача. Стараюсь знати міру в усьому, в чому її варто знати. Я пишу про те, що мені цікаво. Про те, що змушує мене докласти зусиль і отримати нові знання”. 


Письменниця  окремо поговорила з учнями про важливість читання в епоху високих технологій. Так, всесильній Гугл - невичерпне джерело знань, яке дає відповідь на будь-яке запитання. Але він не може навчити любити. Не може допомогти розібратися зі своїми почуттями, не може дати пораду з власного досвіду! Гугл - це без емоцій. З Гуглом не поговориш! А жива книга дає читачу знову і знову приміряти на себе різні ролі, жити різним життям, насолоджуватися перезапиленнями, робити те, на що б не зважився у реальному житті”, - вважає авторка підліткової літератури».  Письменниця багато зустрічається  з молоддю, і авторитетно  стверджує, що «українські підлітки читають! Не сумнівайтеся!»
“І коли бачиш захоплені погляди читачів, розумієш, що готова братися  за нові челенджі знову, і знову, і знову”...



Дякуємо пані Олені за теплу невимушену атмосферу заходу, за взаємообмін позитивною енергетикою з учнівською аудиторією. Сподіваємось на нові зустрічі.



Немає коментарів:

Дописати коментар