пʼятницю, 21 лютого 2020 р.


Чисте джерело рідної мови

Мова для народу є ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька і матері…
Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Національна мова входить у поняття національної культури, всі великі й малі особливості життя народу знаходять відбиття у її мові. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Тому  21 лютого ми вшановуємо  українську мову, яка признана світом однією з найстаріших і найяскравіших мов за своєю мелодійністю та виразністю…
 В цей день  під час  уроків української  мови бажаючі виконували завдання «Як правильно написати українською», «Знайди помилку», читали тексти «Неправильно – Правильно», уроки лікнепу Б.Рогози правильного вживання слів. Знайомилися з новими правилами українського правопису, введення фемінітивів. «Оцінкою» за виконання завдань були закладка, патріотична наліпка.  Можна було переглянути фільм «Зміни до правопису за 5 хвилин». Всі відвідувачі  отримували з собою таблички «Неправильно – Правильно» - типові помилки вживання слів, висловів..





Тематичні книжково-інформаційні перегляди  знайомили відвідувачів з мовознавчою літературою, висловами відомих постатей про значення рідної мови; представляли книжки українських письменників - класиків і сучасних  майстрів слова від Т.Шевченка до Л.Костенко, які внесли своєю творчістю вагомий внесок у розвиток і збереження  традицій української мови. 

 

Поличка «Читай зарубіжний бестселер українською» привертала увагу користувачів  до книжок  зарубіжної класики, популярних детективів, серією «Карта світу» в перекладі українською мовою.


  Тематичне оформлення вітрини: корисна інформація про мову, вислови, вірші про мову.           






Немає коментарів:

Дописати коментар