середу, 26 лютого 2020 р.


Мікеланджело да  Караваджо.
Ангел і Демон часів італійського бароко.

В рамках програми «На допомогу школі відбулась пізнавально-мистецька лекція. Бібліотекарка Ірина Леонідівна Цимбал зробила короткий огляд різних напрямків та яскравих представників епохи  бароко для  учнів 8 класу СШ №64. Потім слухачи поринули в пригодницьку  історію життя і творчості найталановитішого художника італійського бароко Мікеланджело да Караваджо.





Сучасники називали його  «геніальним чудовиськом», «Ангелом і Демоном». Він був  авантюристом, бунтарем і злочинцем, шукачем пригод протягом всього життя… Його картини – це  свідчення  масштабності великого таланту, темпераменту, творчого натиску , хвилювань автора.
Своїм єдиним Богом художник вважав  Правду. Його картини – це сюжети живопису вирвані   з життя. Творчіть Караваджо була його реакцією –протестом на моду ідеалізації життя мистецтвом  Італії того часу. Більшість сюжетів  картин художника - це біблійні теми. Але  митець чудово писав портрети, натюрморти, жанрові сцени. Моделями для нього були прості люди. Колорит творчості відрізняється трагічністю,  відвертим натуралізмом, емоційним надривом і  натиском,
  відчуттям  надзвичайного фізичного напруження... Ніхто не міг так подати людське страждання святих і великих, створити реквієм гришним, але  хоробрим. Учні побачили найвідоміші полотна Караваджо: «Лютеїст», «Успіння Марії», «Вакх»,«Поклик апостола», картини серії про святого Матфея. Бібліотекарка звернула увагу учнів на особливості і  інноваційну манеру художника - він вперше використав метод тенбросо,або кьяроскуро, або просто - «підвального світла»- метод різкого протипоставлення світла і тіні. Караваджо ламав стереотипи і канони. Його бажанням було здивувати і шокувати глядачів.



Все було у житті генія:часи  слава  і визнання,удача, багаті шанувальники,багатство і злидні,  страждання, бійки, вбивства, судові вироки, звання мальтійського рицаря, поразки і перемоги. Помер художник у 39 років так же безглуздо як і жив…
Вплив творчості Караваджо на розвиток реалізму в Італії, Європі був великим. У художника з’явилось багато послідовників, які отримали назву – караваджисти. Це стало самостійним напрямком у мистецтві 17 ст.
Після лекції - уроку учні  отримали завдання написати твір про одну з картин  великого Караваджо.

                                                                                


Немає коментарів:

Дописати коментар