середу, 16 вересня 2020 р.

БІБЛІЙНА КВІТКА, ЩО ГОРИТЬ І НЕ ЗГОРАЄ

Неопалима Купина – український народний та іконографічний символ. Він означає виняткову незламність, вічність, незнищенне оновлення…

На Тернопільщині гори Товтри повесні вкриваються біло-рожевим цвітом ясенцю – Неопалимою купиною. В такій кількості її більш ніде немає. Це особливий куточок України. Тут розташований природний заповідник Медобори. Шість видів рослин з тисячі занесені до Європейського Червоного списку. А до Червоної Книги України - 44. Серед них – ясенець білий, який в народі знаний як Неопалима купина. Листочки рослини схожі на листя ясеня. Тому одна з назв – ясенець. Квітка красива, але нюхати її не можна. Вона залишає опіки на тілі. Магічна властивість квітки горіти та не згорати давно пояснено. 

У спекотні дні ефірні олії, які виділяє рослина можуть зайнятися вогнем на сонці. А сама рослина залишається неушкодженою. На піку цвітіння ясенцю здається, що схили товарини охоплено рожевим полум’ям. Незабутнє видовище, як свідчать люди. В цьому ключі гора Гостра у заповіднику може називатися «Галицьким Синаєм» по аналогії з біблійним сюжетом.

Ясенець – гарна, ефектна рослина, медонос, має лікарські властивості. За народним повір’ям, виставлена у храмі чи хаті ікона Неопалимої купини, оберігає від пожежі і блискавки. Квітка описана в легендах, біблійних переказах, П’ятикнижжі… 

Символ Неопалима купина пов'язаний із біблійською історією. Саме в цьому кущі Мойсей побачив Бога, якій закликав його вивести народ Ізраїлю з Єгипту. Неопалима Купина асоціюється з образом Діви Марії. Ікона Неопалима Купина зображає її з немовлям, всередині стилізованої восьмиконечної зірки: перехрещених між собою ромбів зеленого і червоного, які символізують зелений кущ і вогонь. Богоматір тримає у руці «драбину Якова», що символізує поєднання земного і небесного начал. В кутах – образи чотирьох Євангелістів. 17 вересня відзначається велике свято – День ікони Богородиці, вшановують ікону Неопалимої Купини – особливої ікони.

 


17 вересня – державне свято – День рятівника. Цього дня лунають спільні молитви до Богородиці з проханням опікуватися тими людьми, які стоять на варті безпеки нашого життя. Професія рятівника гідна суспільної поваги і пошани!

  

Немає коментарів:

Дописати коментар