четвер, 21 січня 2021 р.

Схід – Захід - разом!

День 22 січня 1919 року займає особливе місце в історії становлення незалежності України, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку  всіх українських земель в єдину Українську державу.

Тому цей день з’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято –День Соборності України.


Тематична виставка-пізнавальна мандрівка подіями часу Злуки представляє книжки та матеріали з фонду бібліотеки:

Шкільник М., «Україна у боротьбі за державність в 1917-1921 рр.»;

Мазепа І., «Україна в огні й бурі революції 1917-1921»;

Верстюк В., «Діячі Української Центральної Ради»;

Рубльов О., «Українські визвольні змагання 1917-1921рр.»;

«Поле битви – Україна. Від «володарів степу до «кіборгів»;

«Проект «Україна». Галерея національних героїв»;

Яневський Д., «Проект «Україна». Загублена історія втраченої держави»;

«Україна. Антологія пам’яток державотворення Х-ХХст.»;

«Українська революція 1917-1921 років в ілюстраціях» - у виданні  зібрані  фотодокументи, які відтворюють розвиток і події Української революції 1917- 1921 років, історію УНР доби Центральної Ради і Директорії, важливі миті життя Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки. Книга є гарним путівником по історії державотворення і боротьби за самостійну, соборну. Демократичну державу українського народу.


                                       


В політичних трактатах Ю.Бачинського, Міхновського вперше прозвучало гасло: одна єдина, нероздільна Україна від гір Карпатських аж по Кавказ.

Втілити його стало можливим по завершенню Першої світової війни, коли постали Українська Народна Республіка проголошена в Києві в 1917 році і Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) через рік проголошена у Львові.

6 листопада 1918 року П.Скоропадський прийняв делегацію ЗУНР, яка звернулась по військову допомогу. Наступного дня у Фастові С.Петлюра, В.Винниченко, Д.Левицький, П.Андієвський, А.Швець, від імені Директорії, та міністр внутрішніх справ від ЗУНР –Л.Цегельський  підписали «Передвступний договір» про намір об’єднатися – і втілити в дійсність мрію щастя робочого українського народу про єдину незалежну Україну.

До столиці УНР прибула представницька галицька делегація з 36 чоловік. Був затверджено текст Акту Злуки.

На Софійській площі було встановлено тріумфальну арку з гербами українських земель, українські прапори. На площі зібралися військові, делегації політ партій, громадських організацій, профспілок, підприємств. О 12-й годині пролунав салют. Розпочався молебень.  Виступали  Л.Бачинський, Л.Цегельський - оголосили постанову УНР. Ф.Швець зачитав Універсал Директорії про Злуку. «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини Єдиної України: ЗУНР і Наддніпрянська Велика Україна. Однині є єдина незалежна УНР. Однині народ України має змогу будувати нероздільну самостійну державу українську на благо і щастя всього її трудового люду».


Немає коментарів:

Дописати коментар