пʼятницю, 8 січня 2021 р.

 Його книги в бібліотеках зачитували до дір

До ювілею українського письменника-фантаста
Єремченка - Володимира Владка.


 Він з дитинства мріяв стати інженером та винахідником. Рано почав заробляти працею в газетах і журналах. Після навчання в інституті народної освіти працював в Ленінграді, Воронежі. Багато мандрував країною, за кордоном. Враження, знання мали відображення в репортажах і публікаціях. Владко вважається засновником української наукової літературної фантастики. Автор почав друкуватися в 1917 році. Перша книга – “Донбас – золота країна”. Повість “Ідуть роботарі” отримала премію на Всеукраїнському конкурсі.

 

Під час Другої світової війни працював політичним коментатором на українських радіостанціях. Тільки в 1956 році Владко повертається до улюбленого жанру фантастики. Виходять його книги: “Аргонавти Всесвіту”, “Сивий капітан”, “Позичений час”, “Фіолетова загибель”, “Чарівні оповідання”. Письменник пише про майбутнє і минуле.


 Він передбачає епоху радіолокації, телебачення, хвиль ультракороткого діапазону... Критики називають Володимира Владка українським Ж.Верном. Його твори перекладені багатьма мовами народів світу, нагороджені різними почесними відзнаками. Письменник удостоєний найвищої нагороди за творчість “Золотий космонавт” від міжнародного журі з'їзду літераторів-фантастів. Псевдонім “Владко” — це результат технічної типографської помилки. Читачі знаходили в його творах новий незвіданий світ, добро і радість, благородних і сильних людей, бажання мріяти. Творчість письменника Володимира Владка увійшла в історію української літературної фантастики. 
Похований письменник в Києві на Байковому цвинтарі.
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар