понеділок, 27 вересня 2021 р.

 ВІД КВІТІВ ДО КРОКОДИЛІВ

Десятиріччя сімейних фермерських господарств

В 2021 році в Україні зареєстровано більше 50 тисяч фермерських господарств. І спостерігається тенденція їх зростання. Це одна з головних умов соціально-економічного розвитку сільських територій, збереження продовольчої, екологічної безпеки держави.

Сімейні ферми сьогодні задовольняють особисті потреби шляхом виробництва, переробки, споживання і реалізації надання послуг в сфері сільського зеленого туризму.

ООН оголосило десятиліття сімейних фермерських господарств і звернулося до урядів усіх країн з проханням підвищення підтримки цих господарств, які завдяки своєї мудрості, турботі про землю, тварин зберігають регіональні традиції, біорізноманітність, позитивно впливають на навколишнє середовище.


Сьогодні існують і розвиваються сімейні ферми різних напрямків: від квітково-овочевих до тваринних, які є дуже привабливими туристичними об’єктами.

За останні роки в різних куточках України з’явилися лавандові поля, де можна провести французький вікенд, влаштувати фотосесію на полях – чарівних локаціях. В Київській області - це село Мотижин (де знаходиться дендропарк з полем лаванди в 6 га); село Порадківка - 0,2 га квітів; село Тарнівці в Закарпатті, у Прикарпатті біля Коршева; «Лавандовий рай» на Буковині – поле у селі Магала в 2,5 га.


«Florest Farm» - квіткова ферма під Києвом. Засновник якої Сергій Молчанов займається вирощуванням квітів і рідкісних рослин.

В с.Димер з 2018 року існує органічна ферма, де проводяться екскурсії, організований  відпочинок.

Органічні ферми діють в с.Димер, с.Райківщина, с.Рожни в Київській області, де проводяться екскурсії та дегустації




Родина Олега Міхеєва – переселенців з Горлівки у Вінницю - з 2015 року кропіткою працею, з натхненням, великим бажанням, любов’ю, за допомогою науки робили власну справу - «Степанівка Village». Починали з вирощування кизилу. Сьогодні родина вирощує багато цікавих рослин: селера і буряк листові, кінза, американська капуста кучерява, хлібне сорго, батат, гарбузи... Город у с.Степанівка – зразок інноваційного підходу до сільського господарства. Фермери поєднують в своїй продукції смак і якість, турбуються про її унікальність. Це соуси, вина, оцет… 



Слава і туристична привабливість с. Голубине в Закарпатті – табун дивовижних невеликих спритних коней-гуцуликів. Для прогулянок верхи гірськими шляхами найкраще підходять саме вони.







На Тернопільщині є туристична родзинка, яка стала центром зеленого туризму. Кізочки, овечки, свині, корови, голуби, собаки зустрічають гостей ферми. Спілкування людей з тваринами на свіжому повітрі в природному середовище, дегустація великого асортименту екопродукції залишають незабутні враження та емоції.



В Київський області с.Галайки можна відвідати ферму «Бабині кози»; в с.Ясногородка багато років діє «Долина страусів»; в с.Великі Дмитровичі можна поспілкуватися і покататися на лагідних тваринках - віслюках на фермі «Osloff».



А ще в Україні з’явилися та успішно діють і приймають туристів устричні, жаб’ячі ферми: «Устриці Скіфії» - в Миколаївській області, «Tante Snail» - ферма їстівних равликів у Львівщині







Єдина і перша крокодилова ферма відкрилася в курортному селі Генічеська гірка на Арабатській стрілці. Тут є тварини з різних куточків світу: маленькі і в 3,5 м. Дивовижні екскурсії проводять щодня.



Відвідування сімейних ферм привчає людей з повагою відноситися до тяжкої праці їх господарів, долучає до зеленого туризму в Україні, привчає турботливому відношенню до природи…




Немає коментарів:

Дописати коментар