понеділок, 14 грудня 2015 р.

Життя варте того, щоб жити

Життя варте того, щоб жити – книжково-ілюстративна виставка - гімн людському духу, яка розповідає про людей, які маючи дуже серйозні фізичні обмеження в порівнянні з “нормальними” людьми, спромоглися не тільки соціалізуватися в сучасне громадське життя, досягти великих успіхів, але і стати видатними постатями свого часу. Наприклад, історичні постаті як Я. Мудрий, М. Кутузов, Ф. Рузвельт. Вчені Л. Брайль, С. Хокінг, К. Ціолковський. Письменники В. Тітов, Е. Асадов, Сервантес. Художники Ф. Гойя, Т. Лотрек, Б. Кустодіев, Ф. Кало, М. Бідняк, льотчик О. Маресьєв. Наприклад, наші сучасники — Антон Морозов, Сашко Савельєв — молоді, талановиті хлопці, тяжкий недуг скував їхні тіло, але не скалічив їхні душі. Вони спілкуються з зовнішнім світом в соцмережі і чекають від людей нормального ставлення та розуміння. Гідною здивування та захоплення є доля та діяльність  Олександра Васильовича Суворова — сліпоглухонімого доктора психологічних наук, професора, президента Товариства родин сліпоглухонімих, дійсного члена Міжнародної Академії інформації при ООН.
Матеріали виставки розповідають про Миколу Подрезана - лідера руху інвалідів в Україні. Його девіз “У кожного своя Говерла”. Микола веде дуже активне життя, як громадський діяч, соціальний працівник. Його ім'я відомо в 27 країнах. Колеги по долі - інваліди на візках - нагороджують його епітетами: унікальний, великий життєлюб, людина-новатор. Один з друзів Миколи Андрій Васін сказав про нього: “Дружба з ним - це велика подія в моєму житті. Офіційно він приналежний до людей з обмеженими можливостями, для всіх нас, офіційно визнаних здоровими, є прикладом безмежно бурхливої діяльності для блага ближнього, прикладом оптимізму, мужності, волі, нестримного, запального темпераменту, харизми, шарму — внутрішньої і зовнішньої краси. Одне слово - особистість!”







Окремий розділ - ”Їх груди сильніше за гармати” -  присвячений інвалідам-учасникам АТО, які лежать в госпітальних палатах або в квартирах на п'ятому поверсі “хрущовки”. Які нікому не потрібні зокрема своїх близьких і мабуть волонтерів. Хочеться сподіватися, що держава зверне увагу на їхні проблеми,  допоможе і достойно визначить заслуги тих, хто захищав нас з вами у війні на Сході України, віддавши за нас своє здоров'я, руки, ноги, очі... На фотографіях зі шпиталю Леонід Хмельков, Григорій Янченко, Сергій Храпко. Віктор Андрійчук, Валентин Бородін, Женя Поплавський...








Немає коментарів:

Дописати коментар