четвер, 13 липня 2017 р.

« Я хочу бачити світ по-своєму» Марк Шагал

Мистецтво цього художника в однаковій мірі вважають своїм, росіяни і білоруси. Як видатний, справжній майстер він своєю творчістю розсунув національні, релігійні і будь які інші рамки и став художником світу. А. Бретон називав мистецтво Шагала  «магічним універсамом». Твори його занурюють глядача у світ дитинства. Неймовірні персонажі, наприклад зелені кози або корови, у нього гуляють де забажають, люди ходять задом наперед, сидять на дахах, літають и перевертаються догори ногами, предмети знаходяться один в одному і витворяють ще казна що, те, що не піддається звичайній логіці. Це схоже на втілення дитячої мрії або сновидіння. Не даремно один із критиків назвав творчість Шагала нічною. Таке світосприйняття зберігав усе життя, він завжди був несподіваним і ексцентричним. Попри те, що життя Шагала було нелегким, більшість його творів сповнені любовю, свободою духу та вдячністю до Всевишнього за кожну хвилину буття. Чимало пізніх картин митця просякнуті невгамовними веселощами, музичністю та святковим настроєм. Протягом життя живописець був удостоєний багатьох почесних нагород, найвища з них – Великий хрест Почесного легіону Франції. У 1978 рр. у Луврі , усупереч установленим там правилам, була проведена виставка робіт живого художника. Сталося це на честь 90 – річчя Шагала. 



Навіть у поважному віці М. Шагал щодня працював. Митець прожив довге та плідне на творчість життя, протягом якого , на відміну від багатьох колег, не намагався сховатися від жорстокого та недосконалого світу у своїх фантазіях. Навпаки, він на прикладі власної творчості прагнув довести людству, що життя неймовірно прекрасне в усіх своїх проявах, а свобода і кохання – це Божий дар кожній людині, незалежно від національності та віросповідання. 


Дивовижні картини митця, що знаходяться в багатьох музеях світу, продовжують вражати та радувати людей містичними і водночас такими зрозумілими та рідними образами.





Використана література:
Скляренко В. 100 знаменитых художников 19 – 20 веков. – Харьков : Фолио, 2006
Ионина Н. 100 великих картин. – М.: Вече, 2003.
Наков А. Русский авангард. – М.: Искусство, 1991.
М. Шагал – книжный иллюстратор. – Ленинград, 1987.
Губарева М.В., Низовский А. Ю., 100 великих шедевров изобразительного искусства. – М. : Вече, 2006.
«Караван историй» - №7 – 2005
«Огонёк» - № 42 – 1995
«Крестьянка» - № 9 – 1998
Великие художники. Часть 117. – К., 2005. 

Немає коментарів:

Дописати коментар