неділю, 9 липня 2017 р.

Будинки будуються руками, а дім створюється серцем та родиною.

Тема родини найшла своє відображення на сторінках багатьох художніх творів вітчизняних і зарубіжних авторів. Практично в творчості кожного письменника розглядаються проблеми сімейних відносин. Твори про сім’ю різнопланові – від прислів’їв та приказок до багатотомних саг.
Проблеми цілісності української сім’ї, родини завжди проходили червоною ниткою через творчість українських письменників. Родина є виявом української ментальності, носієм традицій, ставленням до внутрішніх і зовнішніх подій. Кожна людина є неповторною, з притаманними тільки їй індивідуальними якостями, тому і родина, яку вона створює є по своєму унікальною, але письменник здатен помічати типові явища і реакції на події, які є ознакою його часу. Яскравим прикладом слугують твори українських письменників, написаних в різний час, які є дзеркалом тогочасних подій. Квітка-Основ’яненко в повісті «Маруся» відображає народні уявлення про закони моралі і честі як щодо кохання, так і щодо сім’ї.
І.Нечуй-Левицький написав, напевне, найвідоміший і найяскравіший твір про родинні стосунки – «Кайдашева сім’я», показавши їх негативний бік. Хтось вважає, що Кайдаші сваряться через матеріальні проблеми, та то лише привід, справжня причина в егоїзмі й відсутності поваги одне до одного. Повість М.Коцюбинського «Тіні забутих предків» містить розповідь як про кохання Марічки та Івана, так і про родинне життя Івана з Палатною. Їхні стосунки не освячені коханням: є матеріальні статки, та немає духовної єдності, немає родини. В.Барка «Жовтий князь». Роман про голодомор, проте автор також показує, як чинилася руйнація сім’ї, коли дітей у школі налаштовували проти рідних батьків. Ці події розпочинають низку великих бід, які закінчуються фізичним винищенням мільйонів людей. У.Самчук «Марія» - твір про історію жінки, яка вміла бути вдячною за все, що дав їй Бог, любити і будувати свою сім’ю навіть тоді, коли, здавалося, життя було зруйноване. Письменник показує, як працею й терпінням, любов’ю і вмінням прощати Марія виплекала сімейне щастя. О.Довженко у повісті «Зачарована Десна» показав теплий світ дитинства, родинний затишок, створений любов’ю батьків, дідуся з бабусею і м’яким гумором, що допомогав долати усі  негаразди. У поемі І.Драча «Чорнобильська Мадонна» своєрідно розкривається тема матері. Вона мислиться тут не тільки як конкретна жінка, але як збірний образ матері людства. В.Симоненко «Лебеді материнства» - слова цього вірша стали символічними. В них відображено національний погляд у ставленні до матері: «Можна вибрать друга і подуху брата, та не можна матір рідну вибирати». В наш час, як і раніше письменник – це очі, думки та совість суспільства. Чесність, спроможність дивитись у вічі дійсності і відкрито говорити правду і є ознакою справжнього письменника. Його пильне спостереження є відгуком часу, правдивою картиною історичного періоду та його культурного пласту. Саме під такі критерії підпадає творчість О.Забужко, М.Матіос, І.Роздобудько, Л.Дашвар, В.Шкляра та багатьох інших талановитих авторів. В своїх творах вони не бояться показувати болючі проблеми української родини і торкатися гострих тем причин і наслідків їх виникнення. В бібліотеці є також широкий вибір зарубіжної літератури про родину і родинні стосунки від античних часів до сьогодення. Як би не змінювався світ, які б соціальні катаклізми не вирували навколо, на всі часи для всіх народів залишається актуальними слова Матері Терези - «Знаєте що зробити, щоб у світі був мир? Йдіть додому та любіть свою сім’ю»    





Використана література:
Барка В. Жовтий князь К.:Київська правда, 2003.
Самчук У. Марія. –К: Укр.письменник, 2007.
Квітка – Основяненко Г. Маруся. – К: Знання, 2009.
Карпенко –Карий І. Хазяїн  -К:Грамота, 2004.
Нечуй- Левицький І. Кайдашева сім’я- Харків: Фоліо, 2007.
Франко І. Украдине щастя. – Харків: Фоліо, 2008.
Пошуки прекрасного: Твори М. Коцюбинського. К.:Грамота, 2004.
Вільде І.Сестри Річинські. К.:Грамота, 2004.
Симоненко В. Ти знаєш, що ти людина. – К.: Дніпро, 1968.
Дашвар Л. Мати все. – Харків: КСД, 2010.
Забужко О. Казка про калинову сопілку. – К.:Комора,2013.
Олійник Б. Біла мелодія. – К. : Укр. Письменник.,1999.
Матіос М. Солодка Даруся. – Львів : Піраміда, 2005.
Багряний І. Тигролови. К. : Велес., 2007.
Талан С. Коли ти поруч. – Харків : КСД, 2014.
Белімова Т. Вільний світ. – Харків. : КСД, 2014.
Слоньовська О. Дівчина на кулі. – Харків.:КСД,2012.
Медвідь Г. Магда, батькова дочка. – Львів :Піраміда, 2007.
Печорна О. Грішниця. – Харків : КСД.,2015.
Куява Ж. Гордієві жінки. – Харків : КСД, 2015.
Українська культура - №10 – 12. 2015.
Лоренс Д. Любовник леди Чаттерлей. М., 1990.
Голсуорси Д. Сага о Форсайтах. – Харьков : Фолио, 1994.
Стендаль. Красное и черное. – К. : Рад. Школа., 1988.
Моэм С. Бремя страстей человеческих. – М.: Худож. Лит.,1991.
Остен Д. Гордость и гордыня. – М. : АСТ, 1999.
Диккенс Ч. Торговый дом Домби и сын. – М.:Худож. Лит.,1989.
Коллинз У. Женщина в белом. – К.: Феникс.,1991.
Маккалоу. Поющие в терновнике. – К.: Оберег, 1991.
Шоу И. Багач, бідняк; нищий, вор. – К. , 1995.
Гарсиа Маркес Г. Полковнику никто не пишет. Сто лет одиночества. – М., 1992.
Драйзер Т. Сестра Кери. – М.: Правда, 1986.
Пьюзо м. Крёстный отец. – М. : Пресса, 1992.    


Немає коментарів:

Дописати коментар