четвер, 19 грудня 2019 р.


Мої вишивки мої діти. Марія Зарембська.


КиївВулиця КостельнаВивіска  Виставка вишивки «Рідна хата»Сходи в напівпідвальне приміщенняЗа скляними дверима – темно Відчиняю вмикається світло - одна єдина лампочка. І раптом ти бачиш «сховище» чудових яскравих витворів: вишиванок, народних костюмів сучасного українського одягу на стінах невеликого приміщення. На стільцях вздовж стін багато складених під целофаном інших виробів Ще на стінах афіші, світлини, на низеньких полицях різні журнали, книжки Все в жалюгідному стані, тому що зі стелі, стін падає штукатурка, пил, пліснява, не працює електрика


І серед всього цього маленька, дуже привітна, емоційна жіночка-господиня та хранителька цього скарбу народна майстриня Марія Зарембська, член спілки художників України


Вона авторка 300 своєрідних вишивок відомих в усьому світі, учасниця багатьох міжнародних мистецьких виставок. Майстриня відродила старовинні техніки вишивки: хрестик, литва, ретязь, кривулька, виколювання, мережа. Поєднувала в своїй творчості особливості вишивки різних регіонів України, трансформувала давні орнаментальні техніки у нові декоративні образи. У її доробку серветки, скатертини, комплекти одягу, рушники, сорочки. В цьому напівпідвальному приміщеннімайстерні-музеї «Рідна хата», яку створила Марія Іванівна, зберігається півтисячі її робіт.
Біля 20 років народна майстриня збирає гроші на ремонт приміщення після пожежі та відкриття свого музею вишивки.
Цікаво, що жодної своєї роботи Марія Іванівна не продала. Вважає їх своїми дітьми і родиною. А дітей не продають каже художниця-вишивальниця.

19 грудня Марії Зарембській виповнюється 80 років. Ми щиро вітаємо її з ювілеєм. Бажаємо сил і здоровя подолати труднощі в досягненні своєї метизберегти творчий доробок свого життя, який є і буде унікальним культурним скарбом, гордістю нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар