понеділок, 22 березня 2021 р.

 

 «В книгу судеб лик мой свято занесен»

                                                                                      Ашик Умер


В цьому році відзначається 400 років від дня народження кримськотатарського поета Ашика Умера.

За легендою народний співець народився в родині поважного ремісника-кушніра  середньовічного  міста Гезлеві (Євпаторії).

Легенда розповідає, як Умеру в дитинстві з’явилась  уві сні діва в білому вбранні і пророкувала, що він буде створювати пісні, мандрувати світом і співати людям про життя.  І Умер почав казати віршами, які легко народжувались в його голові. Він став талановитим творцем і виконавцем  своїх пісень.

Як поет-співак він супроводжував війська в походах. Багато подорожував великою Османською імперією. В його віршах згадуються назви міст і містечок України, Туреччини, Польщі, Болгарії, Румунії, Греції, Азербайджану, Дагестану. Іраку. Виконавець супроводжував свої вірші, пісні, бейти, газелі грою на струнному інструменті – сазі. Співець призивав людей до добра, до істинної віри, вибору  правильного шляху в житті.


В 70 років Ашик Умер повернувся в рідне місто, де і жив до кінця життя. Він почав будувати храми і мечеті. Зараз один з них називають його ім’ям.

Ашик Умер – поет широкого художнього дарування. Тематика його творів вражає: любовно-романтичні, соціально-філософська, релігійна, містична, військова-похідна лірика. Поетична спадщина кримськотатарського співця увійшла в скарбницю світової літератури. Поетичні збірки Ашика Умера видавали в Туреччині, в кримськотатарських літературних журналах, публікувалися в Ташкенті. До наших днів дійшло в оригіналі  3 томи віршів Умера: два з них зберігаються  в  музеях Туреччини – Стамбулі і Коньї, третій –  в Британському музеї  в Лондоні. Поряд з величною мечеттю Джума Джалі в Євпаторії  встановлений пам’ятник легендарному поету.



До ювілею кримськотатарського поета у видавництві Портал вийшла книжка української  письменниці Анастасії Левкової «Ашик Омер», яка розповідає дітям про найвідомішого кримськотатарського поета – співака.


Книжка має незвичайне оформлення. Текст ілюструвала художниця Ганна Приходько. В книгу вкладена листівка з історичним контекстом змісту з питаннями для самоконтролю для юного читача. На обкладинці розміщена мапа Криму, Ханства і стислий опис його історії, факти про ханів.




Книга є не тільки для читання, а і допоміжним матеріалом вивчення історії Криму, народної кримськотатарської поезії і літератури. Це є знайомство з особистістю і творчістю народного татарського співця Ашика Омера і підтвердженням того, що вона цікава і актуальна і сьогодні.

За думкою авторів книжка буде сприяти розвитку дружніх стосунків між українським і кримськотатарським народами.

 В тиждень дитячого читання бібліотека презентує і пропонує книжку А. Левкової «Ашик Омер» своїм юним читачам.

P.S. Ця книга Анастасії Левкової увійшла в список  найкращих українських книг  2020 року за версією ПЕН-клубу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар