середу, 3 березня 2021 р.

 

ПЕН –клуб: захист принципів свободи інформації.

Український ПЕН-клуб – громадська організація, мета якої – захист свободи та прав авторів, створення розвитку літератури та міжнародного культурного співробітництва. Український центр Міжнародного ПЕН був заснований в 1989 році в СПУ. Першим президентом був Микола Вінграновський. Неофіційна організація об’єднує професійних письменників, редакторів, перекладачів. Сприяє дружбі й інтелектуальній співпраці творців пера всього світу, розвитку  взаєморозуміння і світової культури, боротьбі за свободу слова. Неполітична, недержавна.  Налічує 130 членів.

Міжнародний  ПЕН-клуб був створений 5 жовтня 1921 року в Лондоні. Першим президентом став Джон Голсуорсі. Сьогодні – це американо-мексиканська   письменниця Дженніфер Клемент. Вона вважає, що клуб –це альтруїстична організація, в якій кожен працює як волонтер. Це робота для кожного його  члена є пристрастю. В цьому році сторіччя ПЕН планується відмічати в Оксфордському університеті.


 Це роки великої історії і традицій, до яких причетні визначні автори з різних країн.

 Президентка  впевнена і вірить в силу літератури, книжок, історій. «Література – це серце і душа ПЕН» - стверджує ДЖ.Клемент. Під час 84 Конгресу організація змінила Хартію ПЕН. Ухвалила Жіночий Маніфест, який захищає права жінок - письменниць. Це одна з  перемог в боротьбі клубу проти гендерної дискримінації.

 В 1993 році президентом українського клубу був обраний Є.Сверстюк. З 2018 року виконавчим директором українського відділення міжнародного ПЕН-клубу є Тетяна Терен - українська журналістка, куратора книжкових проектів, літературних програм. 26 лютого цього року президентом організації обраний письменник Андрій Курков, який був співорганізатором 84 ПЕН Конгресу у Львові в 2017 році. Український клуб є засновником літературних премій імені В.Стуса, Ю.Шевельова, Г.Гонгадзе. 

Український ПЕН оголосив фокус - тему на 2020-2021 рр. - «Культура в режимі очікування». Режим очікування дає час всім поміркувати над тим як цей складний період пандемії використати для зміцнення організації, культури, солідарності, як застосувати нові і корисні навички, які здобуті в цей час» - закликає Т.Терен.  


 



Немає коментарів:

Дописати коментар