вівторок, 2 березня 2021 р.

 

«ЛІТЕРАТУРНА ФУТБОЛКА» –

літературно-просвітницький проект

Література відображає свій час. Люди використовують її для висловлювання своїх думок, відчуттів, емоцій. А новий культурно-просвітницький проект «Літературна футболка» є новою формою популяризації читання та української літератури.


Киянка Наталя Ісупова створила та реалізує соціальний проект #читатимодно.

Це серія футболок із цитатами з творів українських письменників і поетів. У її колекції вже є білі футболки з уривками «Intermezzo» М.Коцюбинського, «Подорожі доктора Леонардо…» Майкла Йогансена та віршами Саші Лавренчука… Можна замовити собі футболку зі своєю улюбленою літературною цитатою. Мета проекту  – можливість і доступність читання текстів в громадських місцях, транспорті.



В Тернополі свій проект «Літературна футболка» реалізує Мар’ян Радковський.  Ідея, зізнається Мар’ян,  виникла спонтанно. Мета якої - популяризація української поезії і українських сучасних авторів. Перша футболка була присвячена харків’янину Сергію Жадану, який погодився одразу і без вагань на пропозицію участі в проекті. На футболці був процитований уривок з його вірша «Кохай, рибко, кохай…». Письменник запропонував, щоб частина коштів проекту пішла на організацію майстер –класів для дітей із дитбудинків.  Кожна партія обмежена 50 футболками. Це не масовий продукт. Другим «героєм» проекту був Юрко Іздрик…

 Цікаво, що вже є люди - постійні клієнти, які купують футболки для своєї колекції.

Люди вдягають ці футболки на роботу, оточуючі звертають увагу, запитують про авторів і текст і починають самі читати твори зображених авторів. Тож проект «Літературна футболка» має  складну місію.   Футболка - звична річ в побуті – набула інформаційного змісту. Виявляється, за її допомогою можна страждати, радіти і радити, протестувати, популяризувати і пропагувати…

 



P.S. Житомирський дизайнер Ілля Строговський розробив принт футболки з портретом Лесі Українки. Можна замовити в Інтернеті футболку з зображенням Тараса Шевченка. Тож приєднуйтесь – і ви будете не тільки модними, а і по-сучасному патріотичними!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар