середу, 24 березня 2021 р.

 

МАМА САМІЯ - президент ТАНЗАНІЇ

 Президентом Танзанії уперше в історії стала жінка-Самія Хасан Сулуху.   Присягу вона приймала на Корані в Дар-ес-Саламі, обіцяла бути чесною, захищати та дотримуватися конституції Танзанії. Вона закликала громадян забути всі протиріччя і стати єдиною нацією, щоб рухатися вперед.  Президента Магуфулі вважає своїм наставником і вчителем. На сьогодні Самія Хасан Сулуху є єдиною жінкою, яка очолює державу в країнах Східної Африки.


Самія Сулуху народилася на острові Занзібар в 1960 році. Освіту економічну, з державного управління отримувала в Танзанії, США, Великобританії. В 2000 році була обрана в парламент. Займала міністерські пости. В 2015 році була призначена віцепрезидентом, була першою жінкою – кандидаткою на посаду президента.



95% жителів Занзібара - мусульмани. Релігія в великому ступені впливає на стиль життя людей. Наприклад, на гардероб жінок. Самія – мусульманка. Своїм прикладом вона доводить, що зробити кар’єру, досягти високої посади можна, навіть якщо на тобі довге плаття до п’ят і платок, який закриває голову, шию, руки згідно релігійних традицій. Адже у хіджабі можна бути президентом, і завжди виглядати відповідно своєму статусу і вимогам офіційного протоколу.



Президент Самія полюбляє вдягати різнокольорові платки: від білого до чорного. Хіджаб  дійсно має важливе значення в житті мусульманської жінки. Сьогодні хіджаб не тільки елемент жіночого гардеробу. Носіння платка вимагає певного  стилю поведінки. Він не псує вбрання жінки –мусульманки. Це є її прикрасою і особливістю. Зараз жінка може носити одежу в західному стилі. Але і вона повинна  повністю відповідати ісламським традиціям. Мусульманське ім’я Самія означає велична, дорогоцінна. Жінка-мусульманка - президент Танзанії повністю відповідає цьому значенню. На високій  державній посаді вона подає приклад і демонструє повагу до збереження народних і релігійних традицій. В країні 61-річну пані президентку народ любовно називає «мама Самія».



Немає коментарів:

Дописати коментар