вівторок, 21 січня 2020 р.


Собор єднання і порозуміння


 День Соборності відзначають   в Україні з 1999 року.  Згідно з Указом 2014 року свято стали відзначати щорічно 22 січня у день проголошення у 1919 році Акта злуки Української та Західноукраїнської Народної Республіки.
Історія Дня проголошення Першої незалежності тривала і складна. 1 грудня 1918 року на залізничній станції Фастів між представниками ЗУНР і УНР було підписано «Предвступний договір» про злуку обох держав –намір щодо майбутнього об’єднання в одну державу. Документ підписали В.Винниченко, С.Петлюра, П.Андієвський,Л.Цегельский, Д.Левицький.
Незалежність була проголошена ІV Універсалом Української Центральної Ради . 22 січня 1919 року в Києві  на площі під дзвін дзвонів Софії , під прапорами, портретами Т.Шевченка, старовинними гербами Східної України і Галичини, патріотичними плакатами, в присутності великої кількості народу,закордонних дипломатів, духовенства,армії  відбулося офіційне урочиста акція об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу. Почуття єдності підняло українську націю на боротьбу за Соборну єдину країну.
Тільки об’єднання всіх українських земель могли зберегти Україну від зовнішній агресії. Л.Цегельский зачитав заяву Президії Української Національної Ради і Державного Секретаріату про волю ЗУНР об’єднатися в Українську Соборну державу. Професор Ф.Швець оголосив текст Універсалу Соборності. Відбувся військовий парад галицького легіону Січових Стрільців під командуванням полковника Є.Коновальця. Наступного дня на засіданні Трудового Конгресу було прийнято Акт Соборності, якій став яскравим виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації.

Головною патріотичною  традицією цього свята стало влаштування «живого людського ланцюга» від міста до міста. В Києві - це живий ланцюг вздовж мосту Патону – між лівим та правим берегами столиці, що символізує об’єднання Сходу і Заходу України.



У 2019 році до 100-річчя Акту Злуки Національний банк України в рамках серії «Відродження української державності» ввів в обіг пам’ятну монету – «100 років Акту об’єднання – соборності українських земель».
В бібліотеці оформлена тематична книжково-ілюстративна виставка «Собор єднання і порозуміння». 






Можна було переглянути документальні фільми про історію соборності  з серій «Історичні монологи», «Символи нашої волі», «Акт злуки: відтворення історичної правди». Також  фільми про видатних діячів- учасників тих історичних  подій: В.Винниченка, А.Мельника, М.Міхновського, С.Петлюру, С.Єфремова, П.Болбачана, Є.Петрушевича, Д.Донцова з серій «Велич особистості» та  «Славні імена».


Немає коментарів:

Дописати коментар