понеділок, 6 січня 2020 р.


З неба зірка засвітила, про Христа всім возвістила

(Різдво в творчості Михайла Онацька)


На хуторі біля Диканьки”, “Щедрівники”, “Колядники в Шишаках”, “Коляда”, “Святвечір” - назви картин з етнографічної серії народного митця — художника наївного мистецтва — Михайла Олександровича Онацька. Майстер народного мистецтва є учасником багатьох виставок, симпозіумів. Його картини зберігаються в музеях України та інших країн. Він щорічно бере участь в ярмарку у Великих Сорочинцях, фольклорно-етнографічних святах у Гоголевому, Шишаках, Решетилівці. Михайло Олександрович - член Національної спілки народних майстрів народного мистецтва. Є лауреатом премій ім. Д.Щербаківського, О.Пчілки, Г.Сковороди, М.Приймаченко.

Художник народився та мешкає на мальовничій Полтавщині. Прадавній стрій сільського українського життя, краса, поетичність полянських звичаїв, колорит обрядів, народні пісні, чудова природа оточували і наповнювали душу майстра з дитинства. Свою мрію -малювати - зміг реалізувати тільки в 46 років. І на його полотнах з'являються яскраві картини дитинства: весілля, колядування, народні свята, обрядові сценки, герої козаччини, персонажі гоголівських творів. З любов'ю та знанням митець змальовує панораму людського життя, сільських буднів і свят ...

У мене немає темних кольорів. Картини мають світлий, оптимістичний настрій. Коли я малюю, я радію, захоплююсь тим, що роблю. Тому роботи святкові, барвисті. І люди, і одяг - святкові.”
Творчість майстра життєрадісна, пізнавальна, оптимістична, цікава для людей різного віку.

Художник створив “ідеальний світ” - дійсність очищену від буденності, життєвих негараздів, переносять глядача в позачасовий вимір, де панує розуміння прекрасного і доброго, що складалося віками з народної уяви. Де на горі — церква. А під горою - зелений гай. А біля кожної хати квіти. А в кожному дворі діти. Де всі люди — добрі сусіди”, - вважає директорка Пархомівського історично-художнього музею Олена Семенченко.
Творчій доробок художника Михайла Онацька - це сенс його життя, самовияв, збереження народного духу, прадавніх традицій, любов до рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар