четвер, 23 січня 2020 р.


"ВСЕСВІТУ" -95! 

Часопису іноземної літератури, літературно-мистецькому, громадсько-політичному журналу — 95 років. Найстаріше українське видання було засновано у січні 1925 року. А ідея створення журналу виникла ще до 1919 року за часів УНР. Засновниками були: В.Еллан-Блакитний разом з М.Хвильовим, К.Гордієнко, О.Довженко, М.Рильським, Д.Затонським. Журнал присвячений іноземній літературі, мистецтву та суспільно-політичним темам країн Заходу і Сходу, їх зв'язкам з Україною. Видання протягом всіх років знайомило своїх читачів із важливими гуманітарними подіями загальнолюдського значення. Бачить своєю задачею утверджувати в Україні цінності відкритого суспільства, демократичності, мультикультурності, поваги до іншого...



Редакторами журналу були: Б.Еллан-Блакитний, Д.Павличко, В.Коротич, О.Микитенко, Ю.Микитенко, з 2012 року — Д.Дроздовський. В редакційну колегію входять: Ю.Андрухович, І.Дзюба, Р.Лубківський, Д.Павличко, В.Скуратівський, Л.Танюк та інші.



                   


Цікаві факти:
до 2010 року часопис надрукував більше півтисячі романів, тисячі поетичних добірок, повістей і драматичних творів, тисячі статей, розвідок, есе, репортажів та інтерв'ю в перекладах із 84-х мов світу авторів із 105 країн світу.
-«Всесвіт» - єдине в своєму роді українське видання іноземної літератури, іншого такого в Україні не існує.
-твори багатьох відомих авторів, наприклад: Е.Ремарка, Д.Апдайка, А.Азімова, Г.Маркеса, А.Хейлі, К.Воннегут, Ю.Місіма, уперше вийшли друком на сторінках журналу.






До ювілею видання бібліотека представляє виставку найбільш цікавих та спеціальних випусків часопису, портрети тих діячів, хто створював у 1925 році журнал. Літературно-мистецьке видання завжди користувалось популярністю і попитом у наших читачів. 
Бажаємо колективу видавців  подальшого творчого та фінансового процвітання, преумноження кількості своїх прихильників. Довголіття!  

Немає коментарів:

Дописати коментар