понеділок, 19 квітня 2021 р.

 

ТБІЛІСІ- КНИЖКОВА СТОЛИЦЯ 2021:

«ВАША НАСТУПНА КНИГА - ЦЕ…?»


23 квітня в Міжнародний день книги і авторського права ЮНЕСКО передасть права книжковій столиці року місту ТБІЛІСІ.


Проект Всесвітня книжкова столиця (ВКС) здійснюється  під егідою ЮНЕСКО. В 2001  році була прийнята Резолюція організації  про створення ВКС. 


Представники ЮНЕСКО, Міжнародна асоціація видавців, Міжнародна організація книговидавців, Міжнародна федерація бібліотечної асоціації ІФЛА – входять до комітету, який обирає кожного року ВКС. З 2004 року столицю обирають з урахуванням громадського  голосування. Проект фінансує культурні програми, видавничу діяльність, залучення до участі в заходах наукових і літературних спільнот. Першою столицею в 2001 році комітет ЮНЕСКО обрав Мадрид. 


В цьому році – це столиця Грузії – місто Тбілісі. Річна програма буде проходити під гаслом: «Гаразд. Тож ваша наступна книжка – це…?». Увага буде приділятися новим технологіям та інноваціям, як інструменту залучення молоді до читання. Плануються заходи для розвитку бібліотек,  книжкові фестивалі для дітей, спеціальна програма для тих, читачів, які мають обмежений доступ до книжок, сучасний  цифровий проект із гейміфікації книг та відбудова першого грузинського видавництва. Основна мета заходів року – популяризація читання та збільшення доступності до книг читачів усіх соціальних прошарків.

Всесвітній день книги святкують в 190 країнах. Мета всіх заходів – визнати чарівну силу і могутність книги. Вона  зв’язує  минуле і майбутнє, покоління і різні культури. Карантин – час прочитати нові і старі улюблені книжки. Вважається, що читання – найкращі ліки від стресу. 

Книга була, книга – буде!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар