середу, 28 квітня 2021 р.

 Яйце – початок всього

Пасха – свято перемоги життя над смертю, самопожертви над зрадництвом, добра над злом, надії над безвихіддю. Свято, яке освічує душі. Головний символ Пасхи – яйце, як символ крові Христа і Воскресіння. На іконах Марія Магдалина зображується з гілкою оливи та яйцем. Легенда розповідає як вона подарувала імператору яйце зі словами «Я бачила Христа. Він воскрес!».

 

З того часу Християни дарують один одному пасхальне яйце в день світлого Воскресіння з вірою і надією на найкраще майбутнє.

Яйце – улюблений образ в творчості художників різних країн і різних часів. Майстри пензля своїми засобами висловлюють свої високі світлі почуття до Великого свята духовної весни, коли уходять страхи, біль, народжується нова надія, нове життя.

Наприклад. Для видатного художника Сальватора Далі образ яйця (як зародження, початок життя) пов’язано з тим, що старший брат помер в дитинстві і Сальватору дали його ім’я… Всесвітньо відомий будинок художника в м. Фігарасі. На даху театру-музею встановлені величезні яйця. В будинку знаходиться велика колекція творінь видатного майстра. Образ яйця можна побачити на його полотнах.

До зображення цього значущого загальнолюдського символу природи, життя, родючості, прообразу Всесвіту для віруючих різних релігій зверталися, наприклад, іспанець Веласкес, французи К.Моне і Ж-Б Грез, росіяни Петров-Водкін і Н.Кошелев, В.Васнецов і В.Кустодієв, сербський сучасний художник Д.Вукович, також А.Маковський, Т.Філь, українці Л.Даценко, Ю.Мацик, Н.Пимоненко, П.Риженко, Д.Тафійчук.


 






Немає коментарів:

Дописати коментар