четвер, 13 травня 2021 р.

 Видатні вчені-математики України

«Знамениті українці є нашими духовними орієнтирами, вчителями, нашою духовною опорою і гордістю перед усім світом».

                                                                                            Г.Сковорода


Мета наших публікацій про видатних математиків має мету визвати пізнавальний інтерес молоді до вивчення математики, ознайомити з життям і науковою спадщиною видатних українських вчених. Сформувати почуття національної свідомості, патріотизму, гордості за країну і повагу до її історії, видатних постатей, які  є геніальними сподвижниками світової науки, національною і світовою славою України.

В цю плеяду видатних вчених-математиків входять: Остроградський М.В, Левицький В.Й., Кравчук М.П., Зарицький М.О., Погорелов О.В., Бабенко К.І. та інші.

Вороний Георгій Феодосійович – один з когорти найвідоміших українських математиків. Родом він з с. Журавка Полтавської області. Рано виявив  особливий нахил і покликання до математики. Навчався в Петербурзькому університеті на фізико-математичному факультеті. Прагнув зробити свої відкриття в науці. Захоплювався грою в шахи, полюбляв музику, театр. Приватними уроками заробляв на навчання і житло. Після захисту магістерської дисертації був призначений професором у Варшавський університет. Областю наукових досліджень Вороного була теорія чисел: він довів одну з властивостей чисел Бернуллі, своїм способом довів теорему Адамса. Науковий інтерес молодого вченого  також була теорія алгебраїчних чисел. У 1896 році він захищає докторську дисертацію. З успіхом виступає на математичних з’їздах. В 1907 році Вороний обраний членом-кореспондентом Петербурзької Академії Наук.

Наукові відкриття вченого-математика стали затребуваними в роки розвитку комп’ютерних технологій в середині 1970 років. Наукові дослідження Вороного були пов’язані з геометричним моделюванням, робототехнікою, побудовою географічних інформаційних систем, кристалографією, хімічною інженерією, офтальмологією, мікробіологією, археологією, проблемою штучного інтелекту…

Вороний  належить до найбільш  цитованих математиків світу.

Результати наукових досліджень вченого  і досі використовуються фахівцями різних країн в різних галузях знань.  Проводяться конференції, симпозіуми, школи, присвячені діаграмам Вороного. В Сеулі створений Дослідницький центр з Діаграм Вороного. Інститут математики НАН України  раз на п’ять років проводить Міжнародні конференції, присвячені  стану розвитку напрямків науки закладених у працях Вороного.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар