четвер, 13 травня 2021 р.

 Михайло Кравчук - творець музики чисел

Наукові розробки, винаходи зроблені математиком Кравчуком в алгебрі, математичному аналізі, диференціальних та інтегральних рівняннях, теорії функцій та інших темах. Поезія формул і чисел полонила його з дитинства. Математику вивчав  в Університеті Святого Володимира. Завжди складав іспити тільки на відмінно. Був звільнений від сплати за навчання. Отримував стипендію в 50 карбованців. В студентські роки брав активну участь в громадській організації «Українська громада». Відвідував театр М.Старицького.

Виступав за національне відродження української культури. Після університету Кравчук стає членом комісії математичної термінології при Інституті української наукової мови УАН. Вчений публікує перший переклад українською мовою підручник Киселева з геометрії. В 37 років став наймолодшим академіком.

Кравчук мав справжній талант вчителя і Божій дар знаходити і розвивати таланти. Його вчитель Д.Граве називав  М.Кравчука одним з талановитішим своїх учнів. Члени Академії відмічали, що жодне наукове явище в математичній науці в Україні не робилося без участі Михайла Кравчука. Він є автором 180 наукових праць, статей з методики викладання математики, її історії, філософії.  Під опікою Кравчука розпочали свій шлях в науку А.Люлька, С.Корольов, В.Челомей. Вчені США, Японії, розробники кібернетичної техніки, першого у світі комп’ютера використовували розробки   Кравчука.

Кравчук – один з засновників Інституту математики в 1937 році. Член правління Київського Інституту народної освіти. Активний громадський діяч. Організатор першої в Україні математичної олімпіади серед школярів. Вчений часто виступав перед учнями, учителями, як співробітник українського науково-дослідницького інституту педагогіки. Всю свою діяльність вчений вважав своїм патріотичним і громадським  обов’язком. «Моя любов – Україна і  математика», - любив наголошувати вчений. В 1938 році вчений був репресований, помер в 50 років в таборі на Колимі в 1942 році.

 В 21 ст. ім’я Михайла Пилиповича Кравчука ЮНЕСКО внесла до переліку найвизначніших осіб людства

В Луцьку ім’ям вченого названі гімназія і вулиця. Все своє коротке насичене  життя український вчений–математик присвятив на благо національній науці, освіти, народу.




Немає коментарів:

Дописати коментар