середу, 6 травня 2020 р.

ТВОРЧІ  І ДРАЙВОВІ 20-ті.

 проект Ярини Цимбал.

У творчій співпраці видавництва «Темпора» та літературознавиці 
Ярини Цимбал у 2015 році народився проект «Наші 20-ті». Спочатку була видана окрема книга про детективи 20-х років. Потім з’явилися книги любовних романів, фантастики, жіночої прози, твори окремих письменників. Ці видання є науково-популярними. Упорядниця серії Ярина Цимбал багато працювала в архівах, шукаючи рукописи, фото, листи письменників 20-х років та різні матеріали і документи про них. В серії «Наші 20-ті» окрім тематичних збірок вийшло чотиритомне видання творів М.Семенка, Г.Шкурупія, М.Йогансена, В.Поліщука, збірки поезій Є.Плужника, О.Мар‘ямова, Л.Чернова. 


На думку літературознавиці Ярини Цимбал, не все в творчості митців 20-х відповідає баченню сучасника. Але це наша культурна спадщина, наша історія. Виявилось, каже упорядниця серії, що ми дуже мало знаємо про той період.Це був період творчій, енергійний, сповнений відкритів, підйому культурного життя, появи багатьох літературних журналів, альманахів.Популярні були літературні репотажи, які також увійшли в серію.  Дослідниця звертає увагу на свіжість , незатертісь літературних текстів .Воні вразили її своїм сучасним і актуальним звучанням, авторським стилем. Вчена у своєму проекті хоче показати відомих особистостей живими людьми, щоб сучасник міг уявили, як і чим вони жили, що думали, що, в загали, робили. І що багато з них (М.Йогансон, Г.Косинка, О.Влизько) могли б зробити, якщо їх життя трагічно не обірвалось на життєвому і творчому злеті! Цій проект досліджує творче життя, політичні уподобання і сумління діячів літератури, їх участь в гуртках, належність до літературних течій і напрямків. Авторка згадує імена М.Хвильового, В.Поліщука, Блакитного, Г.Косинки, П.Любченка, Н.Суворовцевої, В.Горожаніна, А.Хвилі, Ю.Шевельова. Пояснює відносини письменників з владою. Є матеріал про арешти 33-ого року О.Вишні, С.Пилипенка, М.Ялового, О.Влизька та інших.


Дослідниця проводить паралелі між мовною і культурною ситуацією 1920-х і сучасністю. Треба цінувати творчу спадщину, щоб краще розуміти той час, тих людей, мотиви їх поведінки і діяльності.
Ярина Цимбал підкреслює, «що українська культура має величезний потенціал, щоб притягнути до себе всі кращі творчі сили. Вона оригінальна і маловідома. Вивчаючи її, все більше людей будуть обирати українську культуру, українську мову!»

Немає коментарів:

Дописати коментар