вівторок, 19 травня 2020 р.

Як народжуються музеї
    
Cонце – джерело тепла і світла на Землі, це джерело усього живого на нашій планеті. Ця велика небесна зірка надихала вчених на відкриття, для митців це образ поетичних і художніх творів. На створення унікального Музею Сонця Івету Гражуле надихнула мандрівка в Португалію, де вона придбала сувеніри у вигляді сонця. З’явилось хобі. Коли зібралося біля 300 різних сувенірів, народилась ідея створити музей, щоб поділитися своїми сонцями з іншими. 




Музей знаходиться в столиці Латвії – місті Рига - неподалік від набережної Західної Двіни і в двох кроках від Церкви Святого Петра і Музею бурштину і фарфору... Вся колекція присвячена цьому небесному світилу і налічує майже 400 експонатів з багатьох країн світу: малюнків, зліпків, поробок у вигляді годинників, картин, дзеркал, панно, малюнків, різних фігурок. В основі експозиції музею приватна колекція засновниці. Частина колекції належить етнографу Валдису Орлову. 



Тут демонструються просвітницько-навчальні фільми, проводяться творчі уроки майстрів–керамістів, де кожен відвідувач може зробити або зобразити на спеціальній стіні своє власне сонечко, подарувавши тим самим музею частинку тепла своєї душі. Молоді пари після реєстрації шлюбу приїздять, щоб створити своє сімейне Сонце. 


Немає коментарів:

Дописати коментар