середу, 27 травня 2020 р.

Папа Павло II – зразок творення храму
 власної душі


У цьому році католицький світ святкує 100-річчя від для народження святого Івана Павла II. У 1978 році він був обраний 263 Єпископом Риму. Канонізований після смерті у 2014 році.
Ми хочемо нагадати цікаві факти з життя Кароля Войтили – людини, поета, мандрівника, спортсмена, першого в історії папи-слов’янина, якого весь світ знає як Папу Римського Івана Павла II.

Кароль Войтила був гарним справним гірськолижником. На лижи він став у дитинстві. Студентом брав участь в аматорських змаганнях. Ставши Римським Папою, катався інкогніто в горах Термінілло під Римом.
В юності захоплювався театром, мріяв стати професійним актором. Написав п’єсу «Король–Дух» ще у школі. Під час студентства організовував театральні студії, гуртки.
У 1979 році він став першим Папою, якій відвідав Білий Дім, зустрічався з президентом США.
У 1981 році був важко поранений пострілом у живіт під час виступу на площі Святого Петра у Римі.
Іван Павло II часто зустрічався з молоддю. Він ввів традицію Всесвітніх Днів молоді.

Був першим Папою, який відвідав православну країну, лютеранську церкву, в Сирії - мечеть, переступив поріг синагоги. 
У 2000 році відвідав Єрусалим і молився біля Стіни плачу, побував у меморіалі Яд ва-Шем.
З його ініціативи у 1986 році в м. Ассізі відбулася перша міжрелігійна зустріч і Всесвітній день молитви за мир, в який прийняли участь 47 делегацій від різних християнських конфесій, представники 13 інших релігій.
У 2000 році Понтифік здійснив обряд покаяння за гріхи синів церкви (скоєні католиками вході історії) і простив образи, задіяні їй іншим.
За 27 років понтифікату Павло II здійснив 146 апостольські візити на території Італії, 104 закордонних подорожі у 129 країн. Зустрічався майже з 18 млн. паломників. Здійснив 38 офіційних візитів, дав 738 аудієнцій.
Візит Івана Павла II в Україну став однією з надзвичайніших подій у життя нашої країни. Адже сприяв духовному пробудженню української нації, поверненню її до своїх християнських начал та цінностей. Він заклав наріжний камінь відновлення європейської спільноти, де Україна почувається її невід’ємною часткою.




В бібліотеці окрема поличка на стелажі подарованої польської літератури присвячена матеріалам про Івана Павла II. Це книжки про нього польською мовою і твори авторства самого Кароля Войтили польською і українською мовами. 




Книжки мають багато фотодокументів, фотографій з  родинного архіву. Найбільш цікава збірка - «Святиня» - вибрані поезії К.Войтили, які свідчать про те, що поетична творчість Понтифіка - органічне продовження його просвітницької діяльності. Його поеми, ліричні мініатюри, проповіді,псалми випромінюють ауру любові, сповнені щирого переживання за долю людства, нації, людини.




Цікаво, що Папа Павло II є автором 14 енциклік. 15 апостольських звернень, 11 апостольських конституцій. 45 послань, п’яти книг. Його найпопулярніша книга – «Переступити поріг надії» (тираж 20 млн. прим.). На його вірші виконуються пісні, в театрах ідуть постановки його п’єс.
Триєдина молитва Кароля Войтили дала світові зразок творення Храму власної душі. Приклад життя за Святими Заповідями – єдиної можливості збереження власної гідності.




Немає коментарів:

Дописати коментар