четвер, 28 травня 2020 р.


«Іди своєю дорогою і нехай інші люди говорять що завгодно»
До 755-річчя від дня народження Данте Аліг`єрі

Нарешті довгоочікуване послаблення карантину дало можливість прогулятися вулицями столиці. Володимирська гірка – одне із найпривабливіших місць Києва. Тут, на перетині Трьохсвятительської та Костьольної, впадає в око елегантний і вишуканий пам’ятник із білого мармуру. У творчий співпраці італійського скульптора  Л.Массарі і українського архітектора Л.Малого було встановлено в Києві пам’ятник видатному італійському поету Данте Аліг’єрі на честь його 750- річного ювілею. 
Пам’ятник Данте у Києві – це свідчення дружби між нашими країнами і старт культурного обміну. В найближчі часи у Флоренції з’явиться скульптура Тараса Шевченка, виконана О.Пінчуком. В особистостях Данте і Шевченка багато спільного. Обидва – найвидатніші постаті своєї епохи, символи націй, які боролися за свою незалежність. Українська література асоціюється в першу чергу з Шевченком, а італійська – з Данте. У своїй творчості Данте відмовився від офіційної латини на користь італійській мові, а Шевченко є основоположником сучасної української мови. Обидва по політичним мотивам довгі роки були у вигнанні. Наш «Кобзар» чудово знав і любив творчість Данте, і в своїх творах часто проводив паралель між роздробленою Італією і сучасній йому Україні. В різний час твори Данте на українську мову перекладали І.Франко, В.Самійленко, Л.Українка. Наша Леся, чи не єдина у літературі, звернула увагу не на велике, на все життя, платонічне кохання Данте до Беатріче, а на долю дружини Данте. Вона присвятила цій темі вірш «Забута тінь». "Так, вірна тінь, а де ж її життя? Де власна доля, радощі і горе?»


Велич особистості Данте в усі часи у різних країнах надихала і надихає митців на створення своїх власних творів. Для автора славнозвісного «Декамерона» - Боккаччо,  Данте був взірцем ідеального поета, він написав «духовну біографію» митця, віддавши належне його гуманістичним ідеям. Ідеї людяності і доброчинності знайшли відгук і в серці іншого генія Відродження – Сандро Боттічеллі. Він створив портрет поета та ілюстрації до «Пекла».


В наш час саме ці ілюстрації спонукали всесвітньо відомого Дена Брауна написати бестселер «Інферно», де ключем до розв’язки надважливих завдань слугує картина  Боттічеллі  і текст поеми Данте. Всі, кого зацікавила постать великого поета, філософа, богослова і політичного діяча Данте, творчість художника Боттічеллі, книга Дена Брауна, можуть звертатися в нашу бібліотеку за матеріалами, які спонукають до роздумів і самовдосконалення.

Немає коментарів:

Дописати коментар