неділю, 17 травня 2020 р.


#книгафонду


ПРАВО НА САМОВИЗНАЧЕННЯ

Презентація книги  «Кримські татари як корінний народ»



Авторка  дослідження  Наталі Беліцер, докторка  біологічних наук, експертка-дослідниця  Інституту демократії імені П.Орлика. Вона багато років вивчає боротьбу прав корінних народів у світі. Активна учасниця багатьох акцій, що відбувалися в Криму, в Києві на початку 1990 років. Її книжка-посібник – це історія питання і сучасні реалії  проблем, які були актуальні для кримськотатарського народу з часу  їх повернення на Батьківщину і привернули увагу влади, суспільства.
У своєму дослідженні  вчена висвітлює теми права корінних народів на самовизначення, проблеми кримськотатарської національної автономії, автономного статусу Криму, міжнародний досвіт забезпечення прав корінних народів. Окрема глава присвячена темі репрезентативним органам кримськотатарського народ -- діяльності Курултаю і Меджлісу. 



Авторка досліджує  історію боротьби кримських татар за статус корінного народу на початку повернення в Крим після масової депортації у травні 1944 року, дає короткий огляд ситуації окупації й анексії Криму у 2004 році.
У висновках авторка підсумовує: На міжнародній арені Україна повинна  постійно привертати увагу до порушення індивідуальних прав і свобод людини на окупованому півострові  і  активніше наполягати на колективних правах корінного кримськотатарського  народу в праві на самовизначення на своїй історичній Батьківщині.

Немає коментарів:

Дописати коментар