середу, 20 травня 2020 р.

Культурне різноманіття світу – веселка самобутніх культур народів. 

Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку сприяє збереженню своєрідності культур. Зараз під впливом глобалізації зникають мови, втрачаються традиції, окремі культури. Небезпека різкого скорочення широти культурного різноманіття серйозне і є загрозою збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь. Статус ЮНЕСКО забов`язує країни активно захищати і активно пропагувати свою унікальну культуру на різних рівнях: місцевому, національному, міжнародному. Щоб кожна національна культура стала складовою всесвітнього культурного багатства, яке складається з безлічі самобутніх культур окремих національностей і народів. 

Різномовність також є складовою культурного різноманіття світу. Тому відзначаються Дні національних мов: англійської, російської, арабської, французької, іспанської. Китайська мова – це одна з шістьох офіційних мов ООН. Найдревнішою і найскладнішою мовою на сьогодні користуються більш 1,4 млрд. людей планети. День святкування китайської мови присвячений Цан Цзе – за легендою засновнику китайської письменності, придворному історикографу «Жовтого імператора» Хуан–ді. Саме він створив набір піктограм, які стали основою для ієрогліфів. Загалом, у китайській мові нараховується сто тисяч знаків. Практично використовується до 5 тисяч. Для читання газет досить знати 3-5 тис. знаків. А щоб насолоджуватися високою поезією Ду Ху, або романами китайського письменника, Нобелівського лауреата Мо Яна потрібно вивчати більшу кількість знаків. В сучасному світі спостерігається бум на вивчення китайської мови. На цей процес впливає зріст економічної і політичної міці Піднебесної. 


 фонді бібліотеки є цікава книга Цюй Ли Ли «Китайская калиграфия», яка розповідає про п’ять основних стилів писемності, за допомогою яких можна створювати справжні каліграфічні вироби мистецтва. Книга включає історичну довідку історії написання китайських ієрогліфів, уроки техніки написання знаків п’яти стилів. Окрема глава «Четыре драгоценности кабинета» присвячена опису необхідних для написання ієрогліфів матеріалів, які є друзями і продовженням душі майстра. Глава «Бон шу» про дуже велику каліграфію, коли знаки пишуться на великому листі паперу великим пензлем. Важливо, що у книзі мало тексту і багато фотографій, які допомагають зрозуміти техніку написання ієрогліфів. 






У Києві в Національному університеті імені Т.Шевченка діє Інститут Конфуція. У 2013 році відкрито кабінет Конфуція в Прикарпатському університеті імені В.Стефаника. Про значення збереження і розвиток древнього традиційного мистецтва каліграфії свідчить той факт, що у 2009 році в місті Аньяні було відкрито величезний Музей китайської писемності загальною територією 11 га з будівлями у 72 тис. м2. Заклад є виставковим і дослідницько-просвітніцьким центром. 


Немає коментарів:

Дописати коментар