середу, 1 квітня 2020 р.


Ганс Християн Андерсен – великий, самотній і дивний казкар.


Один із найзнаменитіших казкарів людства страшенно ображався, коли його називали “дитячим письменником”. Він вважав, що його твори адресовані всім, і вважав себе “дорослим”, солідним письменником і драматургом.
Біографія Ганса Християна Андерсена – історія хлопчика із бідної родини, який завдяки своєму таланту прославився на весь світ, дружив з принцесами і королями, але на все життя залишився самотнім, переляканим і вкрай вразливим. Славетний казкар народився в Данії 2 квітня 1805 р. в бідній родині шевця та прачки. У хлопчика було багато дивних фобій. Він боявся собак та бути пограбованим. Він постійно носив із собою мотузку, щоб під час пожежі вилізти з палаючого будинку через вікно. Страх бути отруєним. Коли скандинавські діти надіслали йому в подарунок найбільшу в світі коробку шоколадних цукерок, він переслав її своїм племінницям. Зовнішності він був не дуже приємної і мав досить складний і відштовхуючий характер. Коли читаєш його казки, в це важко повірити. Казкар не був ніколи одруженим, проте декілька разів щиро закохувався. Ці стосунки не мали романтичного продовження.
 У день народження Андерсена відзначається Міжнародний день дитячої книги IBBY. Він був започаткований у 1956 р. “Золота медаль Ганса Християна Андерсена” видається за найвищі досягнення у галузі дитячої літератури. Відзначення цього дня має підкреслювати надзвичайно важливу роль дитячої книги у формуванні духовного і інтелектуального розвитку молодого покоління. Королем цього свята книги безперечно вважається Андерсен, казкар-чарівник, тому що світову славу письменнику принесли його казки, які пройшли випробування часом. Його твори перевидаються в багатьох країнах, де діти та їх батьки із захопленням занурюються у чудовий казковий світ Ганса Християна Андерсена! Українською казки письменника були надруковані в Києві ще у 1873 році. Перші ілюстрації до видання створив відомий український художник Микола Мурашко. Казки видатного автора спонукають все нових і нових художників- ілюстраторів до творчих пошуків і переосмислень. 

В фонді бібліотеки є декілька книжок Андерсена: збірка видавництва “Україна” 1999 року видання ілюстрована художницею М.Кропивницькою і “Казки” письменника видавництва “Фоліо” 2005 року видання оформлена художником О.Оверчуком. Чи не найвідоміша книга письменника найбільшого в Україні видавництва для дітей “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА” - “Снігова Королева”. 

Вона проілюстрована знаменитим українським майстром книжкової графіки Владиславом Єрко – переможцем мистецьких та книжкових виставок. “Це, мабуть, найдивовижніша дитяча книжка, яку я бачив у своєму житті” - так відгукнувся про Єркову “Снігову королеву” знаменитий письменник П.Коельо. Книга отримала велику кількість нагород на престижних книжкових виставках. Серед них - “Найкраща дитяча книжка – 2006” в США. Книжки великого данця з яскравими талановитими ілюстраціями допомагають дорослим і дітям мужньо і оптимістично пережити вкрай напружені дні і вірити у краще. Ми переконані, що подолаємо всі виклики і ще не раз проведемо у нашій бібліотеці такий, зазвичай, веселий, цікавий і яскравий День дитячого читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар