суботу, 25 квітня 2020 р.


Даніель Дефо та його Робінзон.


25 квітня 1719 року у Лондоні вийшов друком роман Даніеля Дефо «Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо» про британського моряка, якому більше 28 років довелося прожити на безлюдному острові в гирлі ріки Оріноко. Книга виявилася настільки популярна, що до кінця року була перевидана ще 3 рази і з часом дала назву цілому жанру літератури «Робінзонада». Думаю, зміст роману відомий всім, тож переказувати його не варто. Проте, про життя автора можна написати пригодницький роман.


Деякі цікаві факти: Дефо є автором понад 500 книг і журналів на різні теми. Він є засновником англійської розвідки (свого часу був керівником розвід служб), був одним з провідних політиків свого часу, мав вплив на рішення монарха та уряду Великобританії. Під псевдонімом Чарльза Джонсона Дефо видав велику книгу про історію піратства. Дефо вважають батьком англійського роману. Саме він допоміг популяризувати цей жанр в Великобританії. Свого часу Дефо був власником панчішного виробництва, пізніше – великого цегельно-черепичного заводу, проте розорився. Про себе писав так: «Тринадцять разів ставав багатий і знову бідний». Завдяки Дефо в Великобританії з’явилась економічна журналістика. Був одружений з Мері Таффлі і мав вісьмох дітей. Змушений був покинути будинок, побоюючись кредитора, якому не міг заплатити. Окрім боргової в’язниці, йому загрожувала фізична розправа. Хворий, знесилений, жебрак, засновник нового літературного жанру сховався в бідній лондонській квартирі, де і помер. Сімейство про це нічого не знало. Власниця квартири поховала бідолаху за власний рахунок. 
Sic transit gloria mundi – Так проходить земна слава.


Завершуємо цитатою Данієля Дефо з його роману «Робінзон Крузо», якому більше трьохсот років: «Такова уж человеческая натура: мы никогда не видим своего положения в истинном свете, пока не изведаем на опыте положения еще худшего, и никогда не ценим тех благ, которыми обладаем, покуда не лишимся их».

Немає коментарів:

Дописати коментар