вівторок, 21 квітня 2020 р.

Володимир Маслак. З вірою в могутню і квітучу Україну

Професор Михайло Наєнко, виступаючи на виставки у Києво-Печерський лаврі у 1999 році підкреслив, що з картин Володимира Маслака лине справжня духовність, висока сакральність. Для наступних поколінь в них збережена неповторна мить життя. 
Народився Володимир Маслак в 1946 році в селі Парипси Житомирської області. Почав малювати ще в ранньому дитинстві. Першим його вчителем став О.Венгер. У 1963 році він знайомиться з відомим етнографом, малярем, колекціонером Іваном Гончаром. Їх пов’язувала людська і творча дружба. Володимир допомагав збирати фольклорні та етнографічні матеріали для музею Гончара. Іван Макарович допомагав Володимиру готуватися до вступу в художній інститут. Про цю роботу автор казав, що повертає борг вдячності своєму вчителю і наставнику, який допоміг йому стати митцем.
До найкращих найвідоміших творів художника належить портрет відомого скульптора, етнографа і збирача мистецьких скарбів, лауреата премії імені Т.Шевченка Івана Гончара. Образ якого асоціює з образом свічки – свічки духовності , вічності…
Знайомство з завідуючим кафедри живопису художнього інституту, професором П.О. Басанцем дозволило молодій творчий людини цілий рік відвідувати факультет малярства в якості вільного слухача. Вже у 1971 році Володимир став студентом Київського державного художнього інституту. Івана Гончара вважав своїм першим творчим наставником, духовним батьком. Їх дружба і співпраця надихала молодого художника на створення робіт історичної, національної тематики, як минулої так і сучасної. Творчий доробок Володимира Маслака різножанровий.  


Він є автором серії «Звичаї та обряди українського народу». Сюжетами для якої надихався, коли відвідував народні традиційні свята і робив начерки саме з натури. Закоханий у рідне місто художник створює серію картин «Краєвиди Києва».

Гідне місце у творчості Володимира Маслака займає кобзарська тема: образ козака Мамая - бандуриста, філософа, воїна, це полотно «Дума про Україну», де зображений бандурист Віктор Лісовол. Полотно «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине» присвячена Василю Литвину – чудовому майстру гри на бандурі. Художник створює образи видатних сучасників: першого Президента України Л.Кравчука, поета-пісняра В.Крищенка, директора Інституту Українознавства П.Кононенка, депутатів О.Мусіяки, І.Зайця, письменника П.Автомонова, І.Козловського,керівника хору «Гомін» Леопольда Ященка, який випромінює енергію натхнення, любові до рідної землі, її народу.



У 1990 році отримав звання заслуженого художника України, став членом НСХУ. До п’ятдесятиріччя митця відбулась його персональна творча виставка. Відкриваючи її Леонід Кравчук зауважив: Маємо першу мистецько-політичну акцію з приводу прийняття Конституції та дня народження автора цієї виставки. Це був день прийняття Конституції Незалежної України -28 червня 1996 року.
Михайло Шевченко, заслужений діяч мистецтв України, вважає, що картини Володимира Маслака мають свій голос і мелодію. В них – уся Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар