середу, 15 квітня 2020 р.


Шедеври на шкарлупці яєць.

Фарбування яєць різними барвниками давня відома традиція. Зараз вигадано багато сучасних нових видів оформлення головного символу Великодня. Наприклад, вишивка стрічками і нитками. Для цього кропіткого процесу використовуються довгі тонкі голки, тонке свердло або лезо. Багато художників перетворює яйце в чудове мережево - тонке, вишукане. Майстри вкладають у вироби-символи Життя і великодньої радості свою душу і вміння. Використовуючи нові види декорування, різні матеріали, майстри перетворюють яйце в художній шедевр, оригінальну композицію.

Серед багатьох українських майстрів можна назвати Нікітіна М.Г., Бойка А., Білоуса О., Денисенка Д., Карабутова М., Моторного В. (займається пірографією), Бармана М. - доктора історичних наук, працює на стоматологічніму обладнанні, у навушниках (слухає класичну музику), на балконі.







Нікітін Микола Григорович – архітектор за фахом. Він шукав себе в різних жанрах: різьба по дереву, чеканка по металу, коренепластика, плетіння макраме, створення об’ємних картин із паперу та жіночих прикрас з натуральної шкіри. На пленері, як художник, пише картини (акварель).
Все своє життя Микола Григорович займається колекціюванням. Він захоплювався нумізматикою, збирав предмети зброї кам’яного, бронзового та залізного віку. Пізніше захоплювався палеонтологією скам’янілого тваринного світу. Як художник, він застосовує свої здібності, реконструюючи зовнішній вигляд доісторичних тварин.
Микола Григорович брав участь у конкурсі «Хор мира» в м. Кардіф (Англія), де на Олімпійському стадіоні було зібрано десять тисяч чоловічих голосів з усього світу. Було виконано 18 творів світової класики на мові оригіналу. Ця подія була зареєстрована в 1993 році в книзі рекордів Гіннеса.




Ще одне з особливих захоплень митця - різьба по яєчній шкарлупі. За десять років він досяг високої майстерності, працюючи з таким крихким матеріалом.
В його родині є послідовники його творчості, це дочка Ольга та онук Володимир. Дочка викладає в школі урок праці, і розписує писанки та вчить дітей також різьбі по яєчній шкарлупі. Онук брав участь у виставках, де його роботи, різьба по шкарлупі, займали призові місця.




Анатолія Бойка називають “волинським Фаберже”. У нього найбільша в країні колекція декоративних яєць. Багато з них він дарує. В колекції майстра є писанки з портретами великих людей, яйця з бурштинової крихти, є три яйця в одному: перепелине в курячому, а те — в гусячому, яйця інкрустовані агатом, бірюзою, яшмою, прикрашені бронзою, сріблом, латунню... Це унікальне зібрання увійшло до Книги рекордів України як найбільше створене із яєчної шкарлупи. Майстер працює алмазними свердлами, узор тримає у пам'яті - не малює ескізів. Анатолій Бойко — художник-новатор. Він постійно у творчому пошуку.

Немає коментарів:

Дописати коментар