вівторок, 5 грудня 2017 р.

Курултай. Визначна подія в історії кримськотатарського народу.
Курултай - у кримськотатарського народу є традиційним інститутом вищої державної
влади. Який складався в переломні і доленосні епохи його історії. Фундаментом Курултаю є не тільки багатовікова історична спадщина демократичного управління, а й досвід будівництва національної державності в 1917 році і створення розгалуженої структури кримськотатарського національного руху 1950-80 років. Перший Курултай відкрився 26 листопада 1917 року в м. Бахчисарай. Це найбільш визначна подія в історії Криму та кримського народу. В нових історичних умовах треба було вирішити подальшу долю Криму та кримських татар. На Курултай були обрані 76 депутатів з 5 виборчих округів, з Ялти - 24, Сімферополя - 19,  Феодосії — 16, Євпаторії - 11, Перекопу — 6. Вступну промову виголосив Муфтій Криму, Голова Центрального виконавчого Комітету мусульман Криму Номан Челебіджіхан. Курултай оголосив себе Парламентом, головою якого став Асан Айвазов. Головою національного уряду — Н.Челебіджіхан. За підсумками Курултаю було оголошено Кримську Народну Республіку, сформовано Уряд, ухвалена Конституція, затверджені державні символи. Ухвалені рішення з усіх важливих питань суспільно-політичного, соціально-економічного, культурного життя кримських татар. Уряд Росії не визнав Кримську Народну Республіку. Уряд був повалений. Голова Уряду був заарештований та розстріляний 23 лютого 1918 року.
Кримська АРСР була заснована у 1920 році, але протягом років знищувався цвіт кримськотатарської інтелігенції, видатні борці за прагнення національного відродження. В 1944 році було проведено масову депортацію татарського населення з Криму. Ця подія стала чорною сторінкою в історії кримськотатарського народу.
Будучі вислані за межі батьківщини кримські татари розгорнули масовий національний рух за повернення народу в Крим та відновлення його прав. Другий Курултай відбувся 26 червня 1991 року в м. Сімферополь, на якому був обраний Меджліс, що складався з 33 осіб, головою обрано Мустафу Джемілєва, його заступником — Рефата Чубарова.
6 липня 1991 відбулося перше засідання Меджлісу кримськотатарського народу, на якому була затверджена його структура. На цьому ж засіданні члени Меджлісу ухвалили рішення про підготовку Положення про місцеві органи національного самоврядування. Ці органи утворювалися відповідно до доручення Курултаю і покликані були реалізовувати рішення Меджлісу кримськотатарського народу, захищати інтереси народу, у взаємодії з місцевими органами державної влади сприяти відродженню і розвитку культури, мови, релігії, звичаїв і традицій.



Номан Челебіджіхан. Він приніс себе в жертву заради свого народу.

В своєму виступі на Першому Курултаї кримських татар він сказав ,«...що наша політична історія сьогодні починається заново. Сьогодні татарська нація народжується заново. Наша нація декларує право на самоуправління...». Номан Челебіджіхан - відомий громадський діяч, лідер кримчан, муфтій мусульман Криму та Сходу Європи, автор тексту національного гімну, жертва червоного терору, забутий після смерті і після багато років його ім’я повертається, щоб бути вписаним в історію народів Криму і боротьби кримських татар за свою державу та демократію. Народився Номан Челебіджіхан в селі біля Джанкою. Навчався в школі, в медресе, в середній школі в Сімферополі, потім у Зинджирли медресе - вищому освітньому закладі в Криму. Революція 1905 року мала великий вплив на юнака. З 1906 року жив та навчався в Стамбулі. У 1912 році повертається в Крим в Бахчисарай, де проживав у легендарного просвітителя Іслама Гаспринського. З 1914 року Номан вивчає юридичну справу в Сант-Петербурзі. Брав участь в австро-німецькій війні. 

Після 1917 року повертається в Сімферополь, щоб самому прийняти участь у відродженні Криму. Його обирають Головою Духовного правління — муфтієм мусульман Криму, України, Польщі, Литві. Влітку 1917 року створює свою «Народну партію», яку сам очолює, почав створювати військові формування в Криму. 26 листопада 1917 року в Бахчисараї відкрився Перший в новітній історії Курултай кримських татар. Челебіджіхан був обраний в Президію. На зібранні було проголошено Кримську Народну Республіку, затверджена Конституція, обрана Директорія — національний Уряд, головою якого став Челебіджіхан. 26 січня 1918 року Сімферополь був захоплений червоноармійцями і муфтій був заарештований, у лютому місяці — розстріляний. Так загинув відомий політик, реформатор, геніальний оратор, поет, палкий патріот свого народу. Так на довгі роки була похоронена ідея демократичної республіки в Криму. За словами Челебіджіхана « ...нікому не вдасться знищити віру кримчан...».








Немає коментарів:

Дописати коментар