вівторок, 4 січня 2022 р.

 

Джерело світлої радості та духовного удосконалення.


Свято Різдва є найвеличніша подія християнського світу. Глибинна сутність Різдвяного таїнства - Богоявлення – народження Ісуса Христа – сина Божого.

Тема Різдва важлива в обрядовому житті Православної церкви. Багато звичаїв, народних традицій пов’язано з цим святом. В українському іконописі – це одна з головних тем і сюжетів, які яскраво розкривають і підкреслюють релігійно-богословське – символічне значення Різдва Христова.

Різні майстри використовують різні схеми, композиції зображення подій, але в кожній картині обов’язкова загальноприйнята символіка, використання  етнографічних елементів декору, народних традицій, національної вишивки, українського пейзажу: гори, дерева, квіти. Крім центральної головної сцени на іконах зображуються різночасові моменти з життя Христа або Марії.

Наприклад, ікони «Різдво Христове», «Собор Богородиці», «Поклін волхвів», «Різдво Богородиці», «Поклін пастухів», «Різдво і дитинство Христа»…





Першоджерелом свята Різдва є Біблія, її тексти і, звичайно, наочна ілюстрація важливих подій – ікони. Для української ікони характерна глибока символіка, особлива композиція. В центрі ікони майстри  традиційно розташовують колиску Ісуса Христа.  Богоматір теж є центральною фігурою композиції. На тлі чорної печери скелі  зображується Божественне Дитя у білих часом світло–зелених пелюшках, як символа «світла розуміння» та «Сонця правди». Печера – це символ темного світу, у якому з’явилося світло для людства, що чекає спасіння. Новонароджений Ісус лежить не в колисці, а скоріше в гробниці, як символ того, що  Христос прийшов  у світ, стає  людиною, щоб померти і через смерть дарувати життя.

Навколо  Христа завжди зображаються інші персонажі: волхви з дарами, пастухи, Віфлеємська зірка, Янголи, що сповіщають про народження Спасителя і символізують велику силу небесну, мудреці символізують поклоніння  Христу людей всіх поколінь, воли, осел… В сюжеті ікон є увесь створений світ Божого плану: жива і нежива природа, світ янголів. У симфонії спасіння кожен є учасником хору великого гімну всього всесвіту.


Кожному віруючому ікона відкриває глибоке і радісне таїнство народження Сина Божого. Особа Христа з’єднала Божу і людську природи, янголів і людей у єдиному духовному дійстві. Христос символізує початок нового часу, нового світу  часу спасіння.

Відкривайте своє серце перед іконою для  тепла віри, духовної чистої радості й Господнеї любові. Нехай щира молитва наповнить ваше єство  відчуттям легкості, спокою, умиротворінням, Божою благодаттю і любов’ю. Даруйте цю любов ближнім!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар