четвер, 2 травня 2024 р.

                                          
                              Великодні  барви  надії.

            

Містерію народження світу уособлює в собі одне з найголовніших свят року – Великдень. Наш народ дбайливо і мудро поєднав християнські традиції святкування Воскресіння Господнього з автентичністю своїх прадавніх свят.

 Основна ідея воскресіння, торжества світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю витримала випробування часом і залишається актуальною і донині в святкуванні Великодня.

 

 Розписування писанок – символ нового життя. На ній виводяться барвисті знаки, які символізують силу рідної землі, щастя та здоров’я.

 Таке яйце має цілющу силу та довго зберігається. Господині на Великдень готували обнови для всієї родини і самі вбирались у нові вишиті сорочки, які вважаються символом сили та є оберегами.

Паска – символ Царства Небесного та воскресіння, хліб вічного життя, яким став для людей Ісус Христос, символ присутності Бога у житті всіх людей. Солодкість паски, здоба та краса – це три чесноти: співчуття, милосердя й турбота, якими Творець обдаровує кожного християнина.

В великодній поливальний понеділок  хлопці освідчуються в коханні дівчатам через воду, а дівчата у відповідь дарують їм крашанку або писанку. В наш час ця традиція втратила своє сакральне значення і перетворилась на веселу забаву для молоді.

Сьогодні кожен з нас відчуває на собі боротьбу добра і зла, і кожен день несе наслідки цього протистояння. Христос воскрес! Воскресне Україна!

Бібліотека імені Михайла Слабошпицького вітає всіх зі світлим Великоднем. Бажаємо миру, щастя та здоров’я! Бажаємо всім нам Перемоги. Доземний уклін нашим воїнам-оборонцям.


Використані картини: Н. Курій-Максимів; А. Ліпатова; Н. Дерев’янко; Н. Полуян-Внукової; В. Проців; О. Шупляка.





Немає коментарів:

Дописати коментар