понеділок, 19 грудня 2016 р.

Святе ім’я Миколай
 Гоголь, Куліш, Терещенко, Лисенко, Миклухо-Маклай, Вороний, Костомаров, Зеров, Ге, Хвильовий, Вінграновський, Руденко, Трублаїні, Пирогов, Стражеско, Сом, Амосов - всі ці видатні постаті історії, культури, науки України  при народженні отримали і достойно пронесли по життю ім’я Миколай. Ім’ям на честь Миколи Чудотворця – святого, який користується особливою любов’ю нашого народу. Його знає і шанує Схід і Захід: його шанують християни православні та християни інославні,  шанують його навіть магометани. Саме ім’я його любе українцеві і тому часто зустрічається не тільки в убогій хатині, але й у царських палатах.


Перша частина святкового тематичного перегляду присвячений постаті Великого святого всіх християн Святителю Миколаю, помічнику Господа, Миколі Чудотворцю, Святому угоднику, усе життя якого – нескінченний ряд благодіянь і чудес, поданих стражденному людству, багатьом був помічником і теплим заступником. І зараз він швидко приходить до тих, хто його кличе, допомагає і заступає від біди. Доживши до глибокої старості, він з миром відійшов у вічність 6 грудня 342 року. Смерть не перервала його благодійних справ. Святий Микола у земному житті звершив чудес менше, ніж після блаженної кончини.



Друга частина виставки розповідає про видатних українців з ім’ям Микола. Серед них є діячі науки: М. Стражеско, М. Пирогов, М. Амосов; відомі композитори: М. Лисенко і М. Леонтович; багато Миколаїв в колі видатних діячів літератури: від Миколи Гоголя, Миколи Куліша  до Миколи Сома і Миколи Вінграновського. Більше інформації по темі виставки можна одержати з матеріалів бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар