неділю, 15 серпня 2021 р.

 

СМІТТЄВИЙ СЛІД ПАНДЕМІЇ


Використання одноразових засобів індивідуального захисту під час корона - вірусу несе за собою нові проблеми: заражене сміття. Маски і рукавички стали звичними повсякденними аксесуарами нашого життя. Але це стало і новою проблемою людства – правильна їхня утилізація. Це є великою помилкою, коли ми викидаємо використані маски разом з іншим сміттям в урни, вдома в пакет з побутовими відходами.  Зараз маски можна побачити будь де на вулиці, в звичайній урні. Вони інфікують інше сміття і тих, хто їх збирає і утилізує. Санітарно - захисні маски вважаються небезпечним відходами, які створюють значну загрозу для навколишнього природного середовища і здоровя людей і потребують спеціальних правил і засобів поводження з ними. Вони повинні знищуватися за правилами, які прописані  Міністерством охорони здоров’я – Наказом МОЗ України «Про затвердження Державних санітарно - протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» від 08.06. 2015 року. Неправильна утилізація використаних масок та рукавичок, як стверджують екологи, може сприяти підвищенню числа заражених коронавірусом.



Правила утилізації використаних масок та рукавичок:

1.Потрібно обережно зняти маску, герметично запакувати її в окремий пакет, викинути в спеціальний контейнер, якій встановлений в медичному  закладі або торговому центрі.

2. Після чого провести гігієнічну обробку рук за допомогою спиртового засобу, або вимити руки з милом.


В подальшому  ці контейнери герметично запаковує та відправляє на утилізацію - спалення при температурі більше 1000 градусів - спеціалізоване підприємство, що має  ліцензію – ТОВ Центр екобезпеки та гігієни.

В Києві встановлено 14 пунктів збору використаних масок та рукавичок. В Інтернеті можна знайти адреси точок, де встановлені спец контейнери. Нинішня ситуація з поширенням інфекції COVID - 19 диктує необхідність строгого виконання правил користування особисті засоби захисту та їх утилізації.

Відчувайте власну відповідальність в складний час  для всього людства!

P.Sібліотека вийшла на вулицю, щоб проінформувати  перехожих  про небезпеку, яку несуть використані засоби особистого захисту, коли їх викидають на вулиці, в звичайні урні з іншим сміттям, про правила  утилізації використаних масок та рукавичок згідно рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Роздавала правила утилізації та список адрес пунктів прийому використаних засобів. Наголошувала на  свідомості та відповідальності кожного.









Немає коментарів:

Дописати коментар