неділю, 9 жовтня 2022 р.

 

              Наша Нобелівська – попереду

На жаль, Нобелівська премія з літератури Україні не дісталась. Новина про висунення Комітетом літературознавчих наук Польської академії наук на Нобелівську премію з літератури Сергія Жадана вселяла надію що він – реальний претендент. 2022р.  став роком його літературних тріумфів: премія Свободи від фундації Франка Ширрамахера (Швейцарія), літературна премія Європейського банку реконструкції та розвитку за роман «Інтернат», Премія миру німецьких книгарів, Премія Ганни Арендт за політичне мислення, премія Єжі Гейдриця. Ми любимо і віримо, що все ще попереду.

 

 В Україні Сергій глибоко шанований письменник, справжній патріот і ефективний волонтер. На його виступах з гуртом «Жадан і собаки» та на літературних читаннях завжди аншлаги. Жадан все робить щиро і з любов’ю.


 Ця любов відчувається і в його творах. Він любить, відчуває  і добре розуміє своїх героїв в «Інтернаті» і «Хлібному перемир’ї». В обох творах події відбуваються в 2014 р. на сході України. Тут багато цілком впізнаваних місць і персонажів, які вимушені переосмислювати свої погляди, ставлення до подій і оточуючих. У п’єсі  «Хлібне перемир’я» йдеться про намагання кожного воєнного літа запровадити перемир’я і надати можливість місцевому населенню зібрати врожай. Умовне невелике містечко на Донбасі розділене річкою, міст через яку підірваний. Тут відображені типові для цього регіону явища: похоронний ритуал, якого суворо дотримуються бабусі, шкільні друзі, яких майже не зосталось через бандитські розборки,  смерть та народження. Світ, що зламався: пиво в холодильнику, але тепле, бо електрики немає, води немає, бо трубу перебили, церква закрита – «батюшка з гранатометом по посьолку бігає», а за церквою – танки, хоча це не за правилами. -"Я дуже обережно ставлюся до використання ненормативної лексики в літературі, але  я сама з того регіону, і мушу зазначити – герої говорять такою мовою, якою і повинні говорити, кожне слово цілком виправдане. З пісні слів не викинути" - Ірина Леонідівна (бібліотекар) 

 

28 грудня 2020 у Київському академічному театрі драми і комедії відбулася прем’єра вистави.


Харківський державний академічний театр української драми ім. Т. Г. Шевченка разом з колегами з Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М.К. Садовського також поставили цю непросту п’єсу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар