вівторок, 18 жовтня 2022 р.

 

19 жовтня - Всеукраїнський день       відповідальності людини.

Метою відзначення є якісне перетворення українського суспільства у контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам’яті великого українця. Ініціатива встановлення Всеукраїнського дня відповідальності людини належить Фонду родини Богдана Гаврилишина.



       Моральний заповіт Богдана Гаврилишина

Перелік його досягнень вражає. Богдан Гаврилишин був членом Римського клубу, почесним доктором у семи університетах Канади й України. Він консультував перших осіб держави: був радником президентів, голів Верховної Ради та прем'єр-міністрів. Саме Гаврилишин створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, потім – в Україні. Він також став співзасновником відомого Всесвітнього економічного форуму. Консультував міжнародні компанії-гіганти: General Electric, IBM, Unilever, Phillips.

Українець Гаврилишин передбачив розпад Радянського Союзу ще в далекому 1980 році. Тоді він спирався на власну теорію щодо гармонії трьох ключових складових суспільного устрою: політичної, економічної та ідеологічної. Як бачимо, мав рацію.

Сфера інтересів Богдана Гаврилишина не обмежувалась економікою та державотворенням. «Я не хочу, щоб мене називали економістом, тому що саме економісти звели до єдиного показника прогрес країн – зростання валового продукту на людину. Дуже багато негативних наслідків такого прогресу. Наприклад, людина не має ніякої цінності в економічній системі. Вона є тільки ресурсом, а не капіталом», – пояснював Гаврилишин. Пересічні українці й справді знають Гаврилишина у першу чергу як щедрого мецената. Він був переконаний, що Україну може змінити лише молодь, яка виросла поза радянською системою. Саме тому Богдан Дмитрович ініціював створення низки молодіжних організацій, був активним членом Всеукраїнської скаутської організації «Пласт».

 Гаврилишин також створив благодійний фонд, що активно фінансує освітні проекти для молоді як у нашій країні, так і поза її межами. За значний внесок у розвиток України на честь 90-річчя був нагороджений орденом Свободи від президента України та орденом Святого Миколи Чудотворця від патріархату УПЦ (КП).Неймовірні кар’єрні досягнення не стали на заваді створенню щасливої сім’ї. Богдан Дмитрович прожив у шлюбі з дружиною Леонідою 67 років, виховав трьох дітей, мав сімох онуків.

Благодійний фонд родини Богдана Гаврилишина було створено дружиною та дітьми відомого українця, знаного економіста та футуролога, громадського діяча та мецената, незмінного патріота України Богдана Дмитровича Гаврилишина для того, щоб продовжувати справу великого українця – сприяти розвитку України та її перетворенню на ефективну європейську державу. Заснований на таких цінностях, як відповідальність, співпраця та професіоналізм, з вірою у високий потенціал України, фонд розробляє та реалізовує програми для української молоді, яка є рушієм позитивних змін в країні. Програми фонду розсувають кордони, інтегрують успішний європейський та світовий досвід, об’єднують лідерів думок, змушують системно мислити, змінюють імідж України в світі та формують екосистему для пришвидшення змін.



Христина Гаврилишин-Батрух

Має історичну та юридичну вищу освіту, здобуту відповідно в Університеті Торонто та Університеті МакГілл (Канада). Старший стратегічний радник Lundin Petroleum AB, (Женева), член Наглядової Ради Lundin Foundation (Ванкувер) та Міжнародного філантропічного товариства (Стокгольм).

 Патріція Шморгун

Гаврилишин Народжена в Канаді, мешканка Швейцарії українського походження, за фахом психолог, випускниця Уніерситету Женеви, Швейцарія, має диплом магістра з освітньої психології Університету МакГілл, Монреаль. Засновниця та партнер компанії Porcelain Medical Group та співзасновниця Печерської міжнародної школи в Києві, Україна. Членкиня консультативної ради компанії LifeLine Ukraine.

Леслі Гаврилишин

Канадець українського походження, мешканець Швейцарії, випускник Університету Альберти, Канада, має ступінь МВА з INSEAD, Фонтенбло, Франція. Швейцарський венчурний інвестор з досвідом роботи в Україні. Засновник та керуючий директор Euroventures Genevest Management SA, раніше – керуючий партнер Euroventures Ukraine Fund, співзасновник ряду венчурних фондів.

 Леоніда Гаврилишин

Дружина Богдана Гаврилишина впродовж 66 років, має 3 дітей та 7 онуків. Народжена в Канаді українка за походженням, мешкає у Женеві, Швейцарія. За життя чоловіка була його найближчою довіреною особою, незмінною радницею та надійною підтримкою. Богдан Гаврилишин щиро кохав та шанував дружину.

Маріанна Єлейко

Голова Фонду

                                                                                    Олена Бекреньова

                                                                                       Радниця Фонду


Богдан Михальчук. 
Проєктний менеджер та менеджер спільноти випускників програм Фонду

Тетяна Марценюк

Комунікаційна менеджерка Фонду

          

                 Декларація Відповідальності Людини

Працюючи на світовому рівні як член Наглядової ради Міжнародної академії мистецтва та науки ще на початку 2010-х Богдан Гаврилишин дійшов висновку, що світ не є здоровий і що для того, щоб змінити ситуацію, потрібно брати на себе відповідальність на всіх рівнях. У 2014 році пан Богдан створив Декларацію відповідальності людини, яка складається з 15 пунктів.

1. Говори правду, будь чесним, дій згідно з моральними та етичними принципами.

2. Підтримуй своє здоров’я у якнайкращому стані, щоб не обтяжувати суспільство витратами на твоє лікування.

3. Вчися, розвивай свої таланти, здібності, навички протягом усього життя, щоб бути корисною частиною суспільства.

4. Стався до інших так, як би ти хотів, щоб ставились до тебе.

5. Будь вільною людиною, тобто будь сам суддею того, що є правда, а що ні, що є добре, а що зле. Водночас продовжуй    випробовувати свій розсудок, щоб впевнитись, що він відповідає моральним та етичним принципам.

6. Прагни до гармонії між особистим, професійним та соціальним життям, будучи частиною громади.

7. У прагненні реалізації своїх прав, не обмежуй прав інших членів суспільства.

8. Вирішуй якнайбільше проблем та питань на індивідуальному, сімейному, громадському рівнях, щоб полегшити тягар та зменшити витрати на управління.

9. Обов’язки людини до сім’ї:

– бережи культурну спадщину своїх предків;

– стався до батьків з любов’ю та повагою, за потреби допомагай їм;

– стався до братів та сестер як до кращих друзів.

 10. Батьків до дітей:– люби своїх дітей, виховуй в них етичні та моральні цінності;

– сприяй їхній освіті та розвитку їхніх талантів та особистостей, виховуй їх як вільних людей.

11. До суспільства:

– допомагай суспільству бути ефективним у наданні таких послуг, як початкова освіта, охорона здоров’я, соціальні послуги;

– сприяй добробуту усіх членів суспільства;

– зберігаючи свою ідентичність, будь свідомою частиною усієї світової спільноти.

12. До довкілля:

– економно та розумно використовуй всі ресурси, уникай забруднення біосфери. Допомагай зберегти біологічне та зоологічне різноманіття.

13. До країни:

– будь законослухняним;

– допомагай своїй країні в рамках власних можливостей підтримувати пріоритет загального блага: повної політичної свободи, адекватного рівня економічного добробуту для усього населення, соціальної справедливості, здорового довкілля.

14. До майбутніх поколінь:

  залиш навколишнє середовище у кращому стані, ніж отримав: із збільшеним культурним спадком, цінностями, щоб уможливити майбутні покоління бути більш ефективним у політичній, економічній, соціальній, культурній сферах суспільства.

15. До світу:

– будь толерантними та стався з повагою до всіх рас, етнічних груп, релігій, мов, звичаїв;

– вивчай різні мови та хоча б базові речі про інші цивілізації;

– сприяй розумінню різних культур, їхніх цінностей для мирної співпраці і чесної торгівлі.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар