пʼятницю, 14 квітня 2023 р.

 

Великдень – найдревніше культове свято

Великдень – найсвітліше, найбільш шановане в народі свято. Воскресіння Сина Божого Ісуса, поряд з Різдвом та Трійцею вважається найважливішим церковним святом. А ще, Великдень, це древня назва одного з основних українських свят, пов’язаних з містерією народження світу. Наш народ зумів зберегти автентичність своїх прадавніх свят і мудро поєднати з християнськими традиціями. Ідея воскресіння, торжества світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю присутня і в нинішньому святкуванні Великодня. Українці шанують свої звичаї і обряди, адже усі ці святкові традиції мали певне значення, символи, були оберегами.

 

Підготовка до Великодня починається з Великого посту, який триває сім тижнів. Особливе велике значення православні християни надають останньому тижню, що передує Великодню. А найважливішими днями вважаються Чистий четвер та Страсна п’ятниця.

Перед Великоднем наші предки обновляли хату, мили, підмазували, білили. Це своєрідне очищення після зимового періоду мало значення весняного оновлення життя.

В Чистий четвер перед Великоднем дівчата та господині розписують писанки і випікають паски. Паска – вона є символом Воскресіння, хлібом вічного життя. Процес приготування і випікання паски потребує особливої концентрації, спокою, добрих думок і молитов, щоб вона вийшла красивою і смачною. На пасці, як і на весільному короваї, «записують» магічні «замовляння» на щасливу долю.

Але справжньою «княгинею» Великодня є писанка. Писанка – символ народження світу, життєвої сили. Розписування писанки – давній ритуал, адже писанка – це оберіг життя. Варені в цибулинні яйця, що мають красивий червонястий колір, називаються крашанками або галунками, а писанкою називають живе яйце, на якому, власне, і «записуються» в символах всі магічні побажання. Таке яйце має цілющу силу і довго зберігається.

 

Великодня магія набирає найвищої сили в момент христосування – все прощенної любові, освячення всього сущого свяченною писанкою, що символізує саме ядро і барвисту потугу життєвої енергії творення.






 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар