вівторок, 4 квітня 2023 р.

                        Чарівна квітка України.

                         (на американській землі)

Її спів хоч раз почули понад 20 мільярдів людей. В 1998 році її голос назвали найбільш пізнаваним в США. Кажуть, він має магічну силу, заворожує і лікує. Вона співпрацювала  з Майклом Джексоном та Вітні Х’юстон. Попри все, українка Квітка Цісик, яка народилася і все життя прожила у США, завжди відчувала потужний духовний зв’язок зі своєю далекою Батьківщиною.

Батько Квітки був львівським скрипалем. Її бабуся, дідусь та мама жили у Львові до 1944 року. Родина була знаною інтелігенцією у місті. Втікаючи від окупації та радянської влади, у 1949 році опинилися у США. І вже там народилася майбутня співачка.

В дитинстві Квітка була пластункою – їздила у табори в гори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди. Після смерті батька Квітка шукала заробіток, як могла: пропонувала записи різноманітним компаніям, співала у нью-йоркських клубах. Згодом в Америці Цісик стала однією з найвідоміших і найдорожчих виконавиць джинглів до рекламних роликів. Голос крові і відповідне виховання в родині ніколи не полишали її інтересу до української музики.

Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – «Квітка» у 1980 році, а також «Два кольори» у 1989-му. Це їй коштувало близько 200 тисяч доларів. Для їхнього запису вона наймала кращих музикантів Нью-Йорка, акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мама.

«Ще ніхто і ніде так не заспівав пісні мого друга Володимира Івасюка, як це зробила Квітка», – так скаже потім Назарій Яремчук.

Квітка Цісик побувала в Україні лише один раз. У 1983 році вона приїхала із мамою у Львів, але ця поїздка не афішувалася і була майже таємною.

Письменниця Ірина Власенко написала теплу, правдиву книгу про «багато в чому трагічні випробування, які випали на долю маленької симпатичної жінки», дивної Квітки України, яка проросла на американській землі.

Приходьте до нашої бібліотеки, познайомтесь з дивною і хвилюючою долею нашої американської співвітчизниці.



Немає коментарів:

Дописати коментар