четвер, 31 березня 2016 р.

Національній премії України імені Тараса Шевченка – 55 років!
Taras Shevchenko prize -55 
„Вона, безумовно, є творчим стимулом і предметом гордості
за імена і твори, які поповнювали і поповнюють
 

скарбницю літератури і мистецтва...
 

Шевченківська премія – це знаменна і поважна іпостась
невсипущого кожноденного діяння у сфері високої духовності,
утривалення неперебутних цінностей української нації”
                                                                                                                        /Роман Лубківський/
В 2016 році виповнилося 55 років від дня заснування Національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка. Найвища відзнака в галузі літератури, мистецтва і культури України, увінчує найвидатніші твори не тільки українських, а й зарубіжних митців. Освячена іменем великого Кобзаря, ця творча нагорода має незаперечний авторитет і в Україні, і в усьому світі. Рішення про присудження премії приймає Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка, створений Указом Президента України.
1961 рік був роком безпрецедентного за масштабами вшанування пам’яті Тараса Шевченка. Століття від дня його смерті стало приводом для проведення шанобливих урочистих заходів. У цій атмосфері помітного патріотичного піднесення 20 травня 1961 року вийшла постанова Ради Міністрів УРСР «Про встановлення щорічних Республіканських премій імені Т.Т.Шевченка». Тоді ж були затверджено Положення про премії та зразки почесних знаків і дипломи лауреатів, створено Урядовий комітет на чолі з O.Корнійчуком, до якого ввійшли поряд з партійно-державними керівниками й визначні діячі української культури. Присуджуються премії за високохудожні твори літератури, журналістики, образотворчого мистецтва, музики, театру, кіно, які визнані та високо оцінені громадськістю. Щоразу присудженню їх передувало широке обговорення і популяризація мистецьких творів у пресі, по радіо, телебаченню, на художніх виставках тощо.
Новий етап в історії Шевченківської премії розпочався із здобуттям Україною державної незалежності. Процедура присудження премії постійно вдосконалювалася. В день народження Тараса Шевченка, 9 березня, Україна узнає імена нових Шевченківських лауреатів (список публікується у пресі, про нього повідомляють інші засоби масової інформації). Цим не лише підсумовуються культурні здобутки року, а й віддають світлу данину пам’яті геніальному українському поетові й художникові.

Матеріали книжково-ілюстративної виставки розповідають про історію започаткування премії,  затвердження її  Положення, зразків почесних знаків і дипломів лауреатів.


 Розділ « Птахи з Тарасового гнізда»  представляє перших лауреатів Національної премії імені Т. Шевченка - письменників Павла Тичину і О.Гончара. Окремий розділ присвяченнй лауреату 2015 року -  Юрію Буряку -  поету, перекладачу,  видавцю.
  




Немає коментарів:

Дописати коментар