пʼятницю, 12 серпня 2016 р.

«Джерело всього сущого»
Кожне свято має свою символіку й атрибутику, і від того як ми шануватимемо своїх предків, свої кращі традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої рідної України. Пропонуємо всім бажаючим познайомитися з тематичною викладкою, яка розповідає про релігійні свята на які багатий серпень місяць.


Серпень місяць – це початок осіннього циклу свят, які приурочені до збору врожаю. Серед українців, свято Маковія, що припадає на 14 серпня, - одне з найпоетичніших і шанованих із свят, бо в цей день посвячують хліб нового врожаю, та возвеличують короновані голівки маку. Напередодні свята виготовляють «Маковійську квітку» де кожне зело має свій символ.



Прийшов Спас – пішло літо від нас, так говорять коли 19 серпня відзначають другий – головний із трьох Спасів – Великий Спас (Преображення Господнє). В цей день в церкві освячуються дари природи: яблука, сливи, груші, бджолині стільники тощо.
Останній календарний місяць літа завершується одним з найпошанованіших християнським празником – Успінням Пресвятої Богородиці – 28 серпня. А ще його називають, як Перша Пречиста. Від цього дня дозволяється заготовляти калину, кущ якої правічно символізує Україну.


Тож, познайомившись з книжково-ілюстративною викладкою Ви більш детально дізнаєтесь про шановані християнські свята серпня, та духовну культуру нашого народу. На викладці представлені книги, які розповідають про значимість народних звичаїв, обрядів та особливостей святкування, підбірка віршів українських поетів про Спас, та головні символи-дари природи цих свят – букет «Маковійка», мед, яблука, сливи, груші та хліб.


1 коментар:

  1. Дякую за чудовий екскурс до свят духовних, які возносять фізичну працю та вшановують природу.

    ВідповістиВидалити