вівторок, 6 вересня 2016 р.

“Поетеса від українського неба і української землі”
Natalka Poklad – poetess from Ukrainian sky and from Ukrainian land
До ювілею видатної української поетеси Наталки Поклад в бібліотеці оформлена книжково-ілюстративна виставка “Поетеса від українського неба і української землі”. Це розповідь про життя та творчий шлях майстрині літературного слова. Виставка починається першою поетичною збіркою Наталки Поклад “Акценти” виданої в 1973 році, в якій молода поетеса присвячує вірші споконвічним темам:  рідний край, мир, любов, материнство, громадський обов’язок.  Поряд представлена лірична збірка “Ритуальний танець волі”, в якій автор торкається світу сучасної жінки з усіма її проблемами, жінки-громадянина, мати, дочки, коханої... Закінчується розділ поетичного творчого доробку новою збіркою-перекладом з російської ліричних віршів  “Зново до тебе спішу я, Долоччя...”  Олександра Матвєєва, який з любов'ю пише про село свого дитинства, яке на Хмельниччині. В віршах відчувається українська душа поета.

Виставка представляє публікації віршів Поклад в українських журналах “Київ”, “Дзвін”, “Вітчизна”, “Україна”, газеті “Літературна Україна”; публікації окремих прозових творів в періодиці. Як журналіста її представляє розділ “Публіцистичний профіль Наталки Поклад”. Це гострі виступи, репортажі на тему Чорнобиля, екології. Як етнографа, народознавця, краєзнавства – матеріали про подвижника Миколу Кагарлицького, його великий внесок в українську культуру; про забуту постать української історії полковника Дмитра Чечеля; про свою колегу по творчому цеху – поетесу Тетяну Домашенко; про автора книги-енциклопедії українського життя ХУІІ - Климентія Зіновіїва; про Мирославу Іванівну Кардаш — незвичайну жінку, громадянку, високо-духовну,  віруючу людину, керівника капели бандуристів; про культурно-громадського та державного діяча, подвижника української національної церкви Кирило Григоровича Стеценка.




Розділ ”Слово про поета” представляє літературно-критичні публікації українського письменства про Наталку Поклад. Наприклад:
«Творчість Наталки Поклад – справжні художні перли. Вона очищає, підносить душу до усвідомлення невмирущості високого СЛОВА». Це думка про творчість поетеси Наталі Черченко.
«Талант, Гордість, Незалежність, Стать. Врода. Це Наталка Поклад» - вислів Емми Бабчук.
Наталя Ткаченко: «На верхотурі сучасної української лірики Наталка Поклад – одна з небагатьох, якщо - не єдина»

.
Борис Олійник вважає: «Наталка Поклад – помітна постать в Україні на слов'янському обширі і як поетеса, і як гострий публіцист, і як народознавець зі своєю твердою позицією не мальованого, а істинного українського патріота». Він назвав її «самодостатня планета в духовному космосі».


Окрему полицю займають книжки Наталки Поклад для дітей. «Письменниця істинний дитячий автор. Як оберегом  вона тримає опіку над чистою душею дитини.  Її  дитяча література є щирою, відвертою розмовою з маленькими читачами. Книжки цікаві сюжетом, образами,  завжди яскраво  ілюстровані. Відчувається ніжна любов поетеси до свого дитинства, казок, рідної землі, природи, першоджерел народних традицій». 
Бібліотека вже багато років співпрацює з Наталкою Поклад. Вона частий гість в бібліотеці, дарує їй свої нові книжки. З задоволенням зустрічається з її  читачами, з учнями шкіл району. Наталка Поклад рецензувала творчу роботу (вірші) нашого користувача Михайла Шеремета для Малої Академії Наук, де він навчався.
Виставка включає строки віршів самої поетеси, які висловлюють її творче кредо:
«Писати для правди,
А не задля друку.
Писати, бо все тебе
в світі обходить,-
Вмираюча мова,
Отруєні води,
Реактори атомні
В горлі надії,
У хаті народу –
Байдужості змії."

«Я поет . Я за вічне змагаю;
Наслухаючи будня надрив..."

«…Навчімо дітей милосердя,
Навчімо свободи дітей.
Не пафосом зайшлих сентенцій,
Не окриками коло ям,-
Але, за законом проекції,
     Навчімо їх власним життям..."


«…знаю: головне – це чути час,             
біля своїх святинь на чатах стати!»


Колектив бібліотеки вітає Наталку Іванівну Поклад з ювілеєм. Бажає їй наснаги та натхнення на створення нових поетичних творів  і сподівається  на подальшу співпрацю.





 

 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар