середу, 28 вересня 2016 р.

Уклін бійцям невидимого фронту
Salute to soldiers of invisible front

22 вересня – день партизанської слави, день вшанування подвигу партизанів та підпільників у період окупації України 1941-1945 років. Є у нашого народу добра традиція - пам’ятати та бути вдячним за подвиг тим, хто служив своєму народові, захищав його свободу від загарбника, віддав за це життя, традиція увічнювати імена героїв в назвах вулиць, шкіл, меморіальними дошками, пам’ятниками. В місті–герої Києві ландшафтному парк у Дарницького району дана назва - «Парк Партизанської Слави».
Тематична збірка матеріалів з фондів бібліотеки до цього визначного дня розповідає про пам’ятні місця пов’язані з подіями років окупації України 1941-1944 років, про діяльність партизанський загонів, підпілля, про маловідомі факти діяльності столичного підпілля (книга Ф.Левітаса «Друга світова війна: український вимір», книга пам’яті «Маршрути подвигу і пам’яті»). В публікації «Солдати київського підпілля» автор П.Т.Тронько відкриває імена учасників підпілля Київщини та документи планування проведення збройного повстання в 1943 році в Київській області. Про підпільно-партизанський «другий фронт», про становлення й розгортання партизанського руху, відродження і процес активізації народної боротьби в тилу ворога розповідає М.В. Коваль в книзі «Україна в Другій світовій і Великій вітчизняній війнах».


Війна, період окупації залишив глибокий слід у національній пам’яті українського народу. Трагедія окупації та опір нацизму дали важливі історичні уроки: жоден загарбник ніколи не принесе іншому народові щастя, визволення і незалежність й попри всю складність і суперечливість партизанського руху в Україні, «мала лісова війна» була важливою складовою великої війни з нацизмом. Із нотаток гітлерівського генерала Г.Теске: «Першою битвою, яку програв вермахт, була битва проти радянських партизан 1941 1942 р.р. З початку й до кінця війни ініціатива перебувала у партизан».





Немає коментарів:

Дописати коментар