середу, 5 жовтня 2016 р.

Книжкова виставка до Європейського Дня мов



«Багато мов – багато можливостей»
«Many languages – many possibilities»

«Хто не знає іноземної мови, не знає власної». 
В. Гете

В наш час мова та комунікації як ніколи є важливою складовою суспільства. Вивчення мов відкриває людині шлях до нових перспектив, пізнання розмаїття культур світу. Знання багатьох мов – запорука успіху у житті, це шлях вдосконалення, це необхідність для українців, які прагнуть бути затребуваними у своїй професії, бути європейцями… Тому, що в Європі володіння кількома іноземними мовами – це норма. Є думка, що для українців знання мов – справжній порятунок від безвиході. В Європейському Союзі нараховується 24 офіційні мови. Англійська мова вважається мовою світового спілкування: мовою політики, торгівлі, науки, комп’ютерних технологій, культури. Потім для українців важлива також польська мова – одна із найбільш поширених мов світу. Польща – наша найближча сусідка, її мова стає дедалі затребуванішою. Німецькою та французькою мовами необхідно володіти для спілкування з європейцями, які не знають англійську. Зараз модно та актуально володіння як мінімум чотирма – п’ятьма мовами, що і має бути джентльменським  набором  українського інтелектуала. Це гарантує гідний заробіток і  міжкультурні комунікації. 




Тематична поличка до Європейського Дня мов розкриває фонд бібліотеки: розділ 81.2 – іноземні мови, який представляє підручники й словники для вивчення англійської, французької, італійської, білоруської, іспанської, чеської, польської, німецької, угорської, японської мов. Другий розділ – художні твори іноземними мовами також із фонду бібліотеки – подарунки наших користувачів. На стенді твори відомих авторів, наприклад таких як: С.Кінг, А.Крісті, Г. Зінкевич, У. Коллінз, А. Хейлі, А. Франс, Дж. Р.Р. Толкієн, О’Генрі; є і сучасні зарубіжні автори детективів. 


   
Тож вивчайте іноземні мови, читайте твори мовою оригіналу. Тому, що знання іноземних мов не тільки розвиває наш інтелект, а й в змозі докорінно змінити світогляд людини.
  
P.S. Ось трошки цікавої інформації про найвідоміших поліглотів світу:
- італійський кардинал Джузеппе Каспар Меццофанті вільно володів 38 мовами;
- британський лінгвіст Джон Баурінг володів близько 100 мовами (до наших днів ніхто ще не перевершив його в мовній інтерпретації);
- римський Папа Іоанн Павло II знав близько 16 мов;
- Джеймс Джойс і Джон Р.Р. Толкієн знали 13 мов;
- наш сучасник, німець Себастьян Гейне володіє 35 мовами
Проте, не можна не згадати також і про вітчизняних поліглотів. А серед них були:
- І. Франко: знав 14 мов;
- Л. Українка: володіла 13 мовами;
- А. Кримський: знав 60 мов;
- М. Драй-Хмара: розмовляв 19 мовами;
- П. Тичина: володів 18 мовами
- І. Пулюй знав 13 мов;
- М. Лукаш знав 18 мов.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар