середу, 30 листопада 2016 р.

Микола Вінграновський: Я вірю в неї – в Україну. Вона мій Бог і поводир, …
Mykola Vingranovski: I believe in Ukraine. It is my God and Teacher.
За думкою Миколи Жулинського  у творчості Миколи Вінграновського як ні у кого яскраво проявилася його національна ідентичність.
Із його виболеної тривоги за Україну, за її мову та її долю виростає якась люта достойність випростування національної гідності величава невідступність гордої постаті українця.
Творчість поета Миколи Вінграновського – це розмова-сповідь перед своїм народом. В ній його бунтівливий творчій дух,  це звернення до рідного народу, якого він заприсягався, не віддавати «нікому і нізащо!».
 Народнопісенна поетика для Вінграновського – найчутливіший камертон, яким він прагне виважувати на органічність особистісного переживання душу свого народу, його долю, його світосприйняття.
Уроки Олександра Довженка, якого Вінграновський вважав своїм вчителем, полягали в осягнені творчих принципів, у художній майстерності втілення емоційної сили і пристрасті почуттів, заряджених любов’ю до рідного народу, до України.
В своїх віршах поет від імені тих, хто «народу віддав себе і ствердив свій народ», в оригінальній художньо-естетичній формі пророча заповів своєму народові високе майбуття. Він виколисував мрії та надії на музичних хвилях космічного оркестру, водночас прагнучи почути золотий гомін національного відродження і духовного піднесення української нації.
Для поета Україна – святе слово, молитовна їй самопосвята в непроминальній вірності зобов’язує митця жити правдою, творити в правді, в свободі:
Я кажу правду,
Бо за душею цієї правди
Стоїть Україна.
Україну Вінграновський любив за красу і мужність, любив з особливою болісністю і тривогою. Своє молитовне визнання вклав в уста Івана Богуна:
Я вірю в неї – в Україну.
Вона мій Бог і поводир,
Вона моєї волі зір,
І хоч загину – до загину.



Виставка – портрет, присвячена ювілею видатного українського поета Миколі Вінграновського, розповідає про нього як про поета – співця України, українського народу. Представлені: публікації з преси, книга М. Жулинського зі статтею «Його творила Україна», в якій автор аналізує творчість поета, розповідає про його діяльність у кіно, про співпрацю з великим Довженком, поетичні збірки поета-ювіляра із фонду бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар