понеділок, 25 червня 2018 р.


 « Тамга – символ кримськотатарської нації»

У 1917 році на першому Курултаї кримськотатарського  народу був ухвалений державний прапор. Блакитний фон, як знак неба, на якому знак тамги в лівому верхньому кутку. Він нагадує сокола, або знак миролюбності, врівноваженості, взаєморозуміння, або це – гребінь. Загальнодержавного прапору у кримських татар не було. Кожен рід мав свій Тамга . Це знак пов'язаний з родом Гіраїв, з яким пов’язана державність кримських татар. У 1929 році блакитний прапор був оголошений «буржуазно – націоналістичним». 


Очильник Курултаю Номан Челебіджихан  був заарештований і страчений. У 1944 році в період депортації татар з Криму вони були позбавлені можливості виявляти самоіндетифікацію. Корінний народ Криму опинився під загрозою знищення. Багато татар і не знали про існування свого національного прапора. Протест проти подій 18 травня 1944 року активісти таємно вивішували жалобні чорні прапори  --  вшановували пам'ять  її жертв. У 1991 році на другому Курултаї   було прийнято рішення визнати кримськотатарський прапор національним. 


Кримські  татари почали розміщувати символ – тамгу - на стінах будинків, плести зі стрічок, майстри зображали древній герб на своїх виробах. Так прапор почав відродження зі своїм народом. 26 червня 2010 року кримські татари вперше святкували День кримськотатарського прапора. Цей день став днем національного відродження, відродження національних символів. Прапор – повага й гордість нації. Це символ державності, символ повноцінної нації.


Тамга ( гребінь) – знак сокола- символ перемоги,  сили, хоробрості, вірності виконання обовязку, розуму, мудрості, мужності,  ще  символ краси, сонця, волі …




Немає коментарів:

Дописати коментар